lördag 31 maj 2008

Hemligheten och Livets ord

I Aftonbladet recenserar man idag den ytterst pesudovetenskapliga, i det närmaste fascistiska framställningen av världens ordning - "the secret". Sällan har en så skarp text om pseudovetenskap skrivits i svensk kvällspress som annars lever gott på att göra reklam för liknande fenomen. Rhonda Byrnes bok smutskastar de olyckade, olyckliga, de fattiga och de sjuka. Tankesätt kallas framgångsteologi och har även varit populärt i Sverige där det förts fram av livets ord som ett trossystemets ideologi. Värt att tänka på när man läser Dagens artikelserie (1, 2, 3, 4), eller granskning som man kallar det, av sekten, förlåt, samfundet.

En längre recension av både Dagens bevakning av Livets ord samt "the secret" är att vänta på denna blogg inom kort. Kortfattat så är "the secret" bland det sjukaste, flummigaste, djävligaste, met omoraliska och människofientliga undertecknad någonsin läst.

Andra bloggare om: The Secret,ateism, sekulärism,Tidningen Dagen, humanism, frikyrkan, moral, religion, bibeln, övernaturlighet, helande, healing

3 kommentarer:

Jens sa...

Suck, det är så tragiskt att den mesta new-age litteraturen är så dålig! Den är i vissa fall, som med the secret, nästan värre än traditionell religion. Att all framgång jag har, och all misär du har, beror på hur vi tänker (=jag har tänkt bättre tankar) är så passande för vår självupptagna och narcissistiska kultur. Då slipper ju jag ha ångest för att jag har det bra, plus att alla stackars satar kan lösa problemen själva om de bara sätter manken till.

Det här går snarare emot allt det som den traditionella religionen predikar, varför jag i vissa fall anser detta vara värre, som ju bekant (om än misslyckat) vill försöka ena folk (vissa folk iaf).

Det lilla som är bra med the secret är att positivt tänkande, visualiseringar, hypnos, meditation etc. har en positiv effekt. Vissa påstår t.o.m. att vi kan "hela" oss om vi använder oss av det jag nämnde. Det är nog att gå för långt, men visst tror jag att man t.ex. kan få smärtlindring, det finns många som vittnar om detta. Sen brukar det vara så att det vi fokuserar på blir vår verklighet, om vi går till en fest med inställningen att allt ska gå åt pipan och inombords känner oss värdelösa, så sprider det negativ energi och andra vill inte vara med oss. Det är enkel matematik!

Så läs på om hypnos, meditation, psykologi etc. och prova på lite... men dra sedan inga vetenskapliga (egoistiska) slutsatser om det. Ronda Byrne är ett typiskt fall av "jag mår så bra och vill sprida detta till andra" men som snarare är förblindad av sin egen ego-tripp.

Bra att du uppmärksammade The secret Matte, den sprider sig som en löpeld!

Forbo sa...

Jättebra att detta kommenteras, jag är rädd för när artiklar som stödjer "The Secret" börjar komma ut i populär-psykologiska självhjälpstidningar som PS, eller till och med Allers och Hemmets Journal och annat. Man ser ju framför sig hur någon får cancer och beskylls för att ha dragit det på sig med negativa tankar...

/Forbo

Jens sa...

Visst är det tragiskt att det sprids i många tidningar. Det jag blir mest upprörd över är att det verkar saknas en balanserad kritik av ämnet. Vi har mycket att lära av hur hjärnan fungerar, och visst kan vi "göra/tänka" oss sjuka. Men ingen av oss VET exakt var gränserna går och exakt vilka orsakerna är. Om jag får cancer är sannolikheten stor (milt uttryckt) att det har med min kropp/genetiskt etc att göra, kanske även min hemmamiljö eller livsstil (vad jag äter t.ex.). Forskning visar att små indikationer finns överallt, OCH även i vårt huvud, det vi tänker blir vi.

The secret tar upp intressanta aspekter (som jag anser är hopplöst ignorerat i samhället, hypnos t.ex. anses fortfarande av många vara farligt/"inte äkta" etc) och gör galna och överdrivna tolkningar. Plus att man fullkomligt suddar ut hur den yttre världen (allt utanför ditt huvud) samspelar och många gånger påverkar i mycket större utsträckning än vad new age folk tror.

Så visst kan man prata om the secret, man kan ta upp hur stort ansvar vi har eller ens kan ta för vår hälsa och man bör prata om det enligt mig. Men det dessa antagligen välmenande new age folk inte ser i sin ego-tripp är att människor som är mottagliga för detta, ger upp sitt liv och sin kritiska inställning fullständigt för att bli friska... för att sen inse att de har blivit fattiga. Och för dem som påstår att de har "tänkt sig" till den där miljonen eller besegrade cancern med visualiseringar... de får hemskt gärna jämföra med dem som INTE överlevde eller som är fattiga och sedan jämföra vilka skillnaderna är. Tror inte att det bara är vilka tankar vi har...