torsdag 5 juni 2008

Varför ha skolavslutning i kyrkan?

Av vilken anledning är det så viktigt att ha skolavslutning i kyrkan? Om det enda svar du kan komma på är i stil med "det är tradition", eller "så gjorde ju jag och nu vill jag att mitt barn skall göra det". Så räcker det inte som anledning. Om anledningen är att lokalerna är fina och akustiken är bra, så är det en sak - men då finns inte heller någon anledning att blanda in några religiösa moment. Många kyrkor är vackra och har bra akustik. Många kyrkor passar som samlingslokaler inför en skolavslutning. Men blanda inte in religion i skolavslutningen. Sjung inte uppenbart religiösa psalmer. Varför skall man göra det på en skolavslutning? Har du någonsin frågat dig det? Sjung den blomstertid nu kommer, men bara första versen. Låt inte en präst hålla i ceremonin, om det nu fortfarande sker i landet. Det är pinsamt att läsa representanter för KD och andra som hänvisar till svensk tradition, när det enda de vill är att predika för sin religion. I Spanien är det fortfarande tradition med tjurfäktning, det betyder ju inte att det är rätt. Vad har egentligen barnen att förlora om de religiösa elementen tas bort ifrån avslutningen? Är det inte snarare för föräldrarnas skull i så fall vi vill hålla fast i den traditionen? DO gör rätt när de ifrågasätter att religiösa inslag skall tillhöra den obligatoriska undervisningen, inte därför att det riskerar att kränka någon, utan därför att det inte finns någon anledning att dessa inslag skall finnas med. I Marks kommun har rektor bestämt att avslutningen skall ske i skolan, emot en, uppges det, majoritet av föräldrar och elever (?). Det hedrar rektorn att denne står fast vid sitt beslut. De som propagerar för att hålla fast vid religiösa inslag i avslutningsceremonierna, likt denne krönikör på Dagen verkar inte se att det är något konstigt med att predika inför barn under skoltid. De inser inte att detta tillhör en annan tid, som jag personligen snart hoppas vi ser som en svunnen tid. Man raljerar i stället och gör sig rolig genom att fundera kring att det borde vara förbjudet att sjunga bä bä vita lamm, för då skulle djurvännerna bli ledsna. Det visar att man inte riktigt förstått att det finns ett problem här.

Andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Jens sa...

Jag tycker, till skillnad från dig Matte, att det är tramsigt att gå emot en majoritet av föräldrar och elever i denna frågan. Religionen är en del av samhället. Skolavslutningen kan absolut vara kyrkan. Dock tycker jag att den kan vara på många andra ställen också, i en moske, synagoga eller en park för den delen. I ett demokratiskt samhälle, ett öppet och pluralistiskt samhälle med respekt för olika åsikter och trosåskådningar så bör vi komma överens om denna fråga. Jag tycker inte att en rektor som kör över föräldrarnas vilja, eller elevernas, är särskilt smart... oavsett om han/hon gör det mot eller för en kyrkavslutning.

Matte sa...

Tycker du föräldrarna skall ha rätt att rösta om vad det skall undervisas om också? Varför tycker du det är ok med konfessionell obligatorisk undervisning?

Jens sa...

"Tycker du föräldrarna skall ha rätt att rösta om vad det skall undervisas om också?"

Nej. Men det handlar ju om kunskap, vad som är viktigt i ett demokratiskt samhälle. Det andra handlar om VAR vi ska träffas tillsammans för en avslutning. Tycker det är himmelsvid skillnad.

Sen har jag bara sagt att man kan fira avslutning var man vill. Förstår inte varför det skulle vara särskilt bra (eller hedrande) med en rektor som går emot tradition, föräldrar och elever och tvingar dem att ha avslutning någon annanstans. Känns ju onödigt att göra "alla" besvikna! Vad är det starka övertygande argumentet till att göra detta? Om några upplever det som kränkande att vara i kyrkan så har jag viss förståelse, annars vettifan.

Så nu åker jag till Cypern på en veckas semester! Svarar om en vecka alltså... ha det gött Matte!