torsdag 8 maj 2008

Bluffar helaren?

Nu skriver man i tidingen Dagen om en predikant i USA som påstås kunna hela människor i massor. Att helande av något slag aldrig tidigare (eller nu heller för den delen) står det ingenting om i artikeln. Det viktiga är, som vanligt, att få människor att tro på guds helande kraft, inte sanningen. Det vore inte speciellt svårt att föra i bevis att liknande påståenden om gudomligt helande verkligen fungerar. Varför har alla studier som då görs inom området visat på motsatsen? Visst kan det hända att personer som varit med vid ett liknande möte därefter tillfrisknar från sin cancer, men aldrig under sådana förhållanden att man kan bortse från det faktum att personen på naturlig väg kunnat bli av med cancern, kanske i kombination med normal medicinsk behandling.

Finns det då några problem med liknande företeelser? Är inte fenomenet med helande TV-predikanter egentligen rätt harmlöst? Ponera att de som tittar på motsvarande tillställning via GODtv eller i verkligheten befinner sig i en till synes hopplös situation. De kanske precis har fått diagnos på en elakartad sjukdom och står inför cellgiftsbehandling med allt vad det innebär. Då är det naturligtvis lockande att tro på guds helande kraft som alternativ till den skolmedicinska behandlingen. Om så bara en person följer denna instinkt och hoppar av sin behandling för att sätta sin tillit till gud, och därefter avlider som följt (ett fenomen som händer i USA hela tiden i olika sammanhang) då vill jag påstå att predikantens handlingar bidragit till denna människas död. Bluffmakare eller ej, går vi efter erfarenhet så funkar inte hans magiska tricks, och de dåliga potentiella effekterna av predikantens verksamhet överväger sannerligen de icke existerande positiva effekterna.

Andra bloggare om: ateism,sekulärism,Tidningen Dagen, humanism, frikyrkan, moral, religion, bibeln, övernaturlighet, helande, healing

12 kommentarer:

Robin Bolinsson sa...

Bra att du tar upp varför det är farligt, eftersom folk aldrig inser vad farligheten är med dessa typer av kristen- och new-age-healing.

PS. Är jag IP-bannad, eller har Dagen stängt ner?

Matte sa...

Nej, dagen verkar nere...

Matte sa...

Om vi båda inte blivit bannade :)

Robin Bolinsson sa...

Haha, det skulle faktiskt inte förvåna mig. Religiösa brukar ju ta till ganska drastiska desperata åtgärder när de känner sig "hotade" ;P

Oskar... sa...

..Nej i så fall är jag ochså bannad, och jag har inte varit alltför kritisk (ännu), i alla fall inte länkat till dagen mer än en gång.
Bra inlägg!

Joel sa...

Det går inte att förneka att människor över hela världen blir övernaturligt helade, och att det beror på Guds nåd och kraft. Det är inte någonting nytt. Jesus har botat sjuka sedan han gick på jorden. Sedan tror jag självklart också att Gud kan använda 'vanlig' sjukvård för att hjälpa en människa.

Matte sa...

JO, det går att förneka. Jag förnekar det. Helt enkelt därför att det aldrig bevisats trots att det påståtts ha hänt gång på gång. Eller menar du att du har bevis för det? I så fall är det beviset värt ett nobelpris.

Du får gärna tro att det händer, men då kallar jag det för villfarelse.

Anonym sa...

Matte, jag vill att du tar en liten stund och gnuggar de grå cellerna lite, visa att du kan tänka kritiskt och fritt nu och spekulera lite i den här frågan:

Vad skulle det ha för konsekvenser om gud skulle bevisas utav vetenskapen? *Hypotetisk fråga*

Jag skulle gärna se att du utvecklade endel nu, det är bra om man kan tänka sig olika situationer ur olika vinklar, grunden till kritiskt tänkande.

Matte sa...

Omöjligt att svara på om jag inte vet vilken typ av gud du pratar om. Menar du en gud som "bara" var upphov till universum och sedan inte visat sig? Eller "the full package", eller mitt emellan?

Försök skriva ned egenskaperna för den gud du menar vi skulle bevisa, samt vilka detaljer om den guden vi då skulle känna till.

Anonym sa...

Tjaa varför inte ta bibelns gud, så slipper jag skriva så mycket, för jag antar att du är påläst innom det ämnet?

Matte sa...

Ok, och vad skulle vi då ha forskat fram för kunskap om denne gud? Om du typ menar att det kom ner någon från skyn, eller som ändrade så att stjärnorna bildade följande text: "jag är gud och allt som står i bibeln, det är jag som skrivit och det står jag för."

Hur skulle jag reagera och vad skulle det innebära?

För mig skulle det innebära att jag skulle be denne gud dra åt pipsvängen. Han hade, som jag ser det, haft en hel del att förklara - saker han/hon gjort eller låtit bli att göra. Jag hade sist men inte minst kommit med lite förbättringsförslag, om nu gud hör bön, vilket han väl gör enligt bibeln, så ej dock i verkligheten.

Vad är det egentligen du skulle vilja be mig utveckla?

Bibelns gud (typ 98% av den) är som jag ser det en rälig typ som jag inte har något till övers för.

Anonym sa...

Självutnämnda "healers" är inget annat än bedragare! Om healing verkligen fungerade skulle det inte finnas några sjukdomar eller handikapp, men det gör det ju. Det är väl att vi har kvacksalverilagar här i Sverige.