torsdag 22 maj 2008

Dålig liknelse

En kul grej kan man tycka om det som Sydsvenskan skriver i dag, då ateister och troende samlas för en pilgrimsfärd till IKEA för att "hylla" den nya religionen - shopping's - heligaste fäste.

Att shopping eller konsumtion skulle vara en religion är en rätt haltande liknelse. Inte många av de attribut vi normalt finner inom religion kan återfinnas inom konsumtionen, framförallt inte de mer basala och viktiga delarna.

- Finns det ett prästerskap?
- Finns det en tro på övernaturliga väsen?
- Handlar det till stor del om att handla gott (dåligt skämt) inför livet efter döden?
- Finns det olika konkurrerande missionerande grenar inom shoppingreligionen?
- Finns det heliga män genom historien som tillskrivs shoppingens uppkomst?
- Finns det ritualer som man bör/måste genomgå vid vissa tidpunkter för att tillhöra religionen
- etc. etc

Vilka är då likheterna mellan shopping och religion?


- Det är en potentiellt sätt social aktivitet som är ämnad att ge den som utför shoppandet sinnesro och en plats i den sociala hierarkin - ett sätt att hitta sin plats och identitet i en större grupp av människor. Men det gäller ju även fotboll, huliganism, rollspel, on-linespel. Är alla dessa sociala fenomen religioner? Jag tror inte det. Någon ordning på begreppen tycker jag vi skall försöka hålla.

Hittar du andra liknelser eller skillnader mellan shopping och religion - stoppa in en liten kommentar.

Uppdatering: Även Dagen har nu uppmärksammat händelsen.

Andra bloggare om: ateism,sekulärism, humanism, frikyrkan, moral, religion, bibeln, övernaturlighet, helande, shopping, healing

2 kommentarer:

Andreas sa...

Om vi ska se till Mammons tempel eller Mammon så benämns det som en avgud i motsats till Gud. Men man ska nog inte leta attribut efter en exakt motsvarighet till en religion.

Anonym sa...

Det är en dålig metafor, men den används rätt ofta... tycker inte det gör så mycket.

Men jag tänker mig att shopping galna människor är lite fanatiska, ser inte om de trampar andra på fötterna, är smått galna i blicken och bryr sig bara om sig själva eller sin familj. Typ som vissa religiösa fundamentalister. Men som sagt, det gäller de flesta sociala aktiviteter.