fredag 2 maj 2008

Mentala övergrepp på barn

I Dagen skriver man i dag om EFS - Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen, och Ungdomskonferensen Salt's årskonferens i Halmstad. Efter att ha läst artikeln kommer jag att tänka på filmen Jesus Camp och Richard Dawkins uttalande om övergrepp på barn. Varför? Jo, bland annat på grund av Christina Steen's uttalanden om hur hon arbetar med barn.

Till torsdagens gudstjänst tog hon bland annat med sig ett gosedjur i form av ett hjärta, för att exemplifiera Guds kärlek till oss


Det faktum att barn i Sverige idag hjärntvättas till att inte själva kunna forma sin egen åsikt i existentiella frågor då deras hjärnor formas och växer upp med bilden av en existerande kristen gud inkodad i själva hjärnbarken gör mig arg. Att det är ett faktum att det är så de allra flesta blir kristna och troende här i världen torde stå bortom allt tvivel. På samma sätt som det är lätt att få ett ungt outvecklat barn att tro på tomten, troll eller älvor är det lätt att indoktrinera dem med föreställningen om en gud. Den som i dag vill prata om barn i termer av kristna eller muslimer, gör sig enligt min åsikt skyldig till övergrepp. Brukar du prata om barn i 4-5 årsålder i termer av liberalt, socialistiskt, moderat eller anarkistiskt? Jag trodde inte det. Ett barn i den åldern (och troligen även långt högre upp i åldrarna) har inte förmågan att förstå vad dessa ord betyder, varför det inte är rätt att stämpla dem på detta sätt, något vi normalt inte heller gör. Varför skulle det vara rätt att anta att de skulle kunna skilja på all världens gudar, om det överhuvud taget finns en gud eller inte, vad en gud innebär, vad det står i bibeln (slå ihjäl ditt barn om det smädar dig...). Det för mig är en gåta.

Andra bloggare om:
,,, , , , , ,

10 kommentarer:

Kefas-JDFK sa...

Hihi hur kan du göra den genförelsen? Jag håller med Jesus Camp är fruktansvärt, och sådant borde vara förbjudent!- Men EFS? Borde besöka din närmaste EFS församling, så kan du själv skåda hur "farliga" dem är.

Zoltan sa...

Matte,

Men kära nån, det vore klädsamt om du försökte vara balanserad i din kritik.

Du vet säkerligen att Jesus Camp är en ytterlighet, och att det är ganska fult att använda "guilt by association"?

Med samma logik kan man ju säga att det sekulära skolsystemet bevisligen fått barn att bli mördare... Är det så en saklig diskussion ska föras?

(Hur många barn mobbas i de svenska sekulära skolorna varje dag?)

Matte, all fostran är per definition indoktrinering, oavsett om den har religiösa inslag, eller ej.

Matte sa...

Nej, all fostran är inte indoktrinering. Indoktrinering är för mig ett negativt ord, och all fostran är inte negativ. Att uppfostra ett barn till en fritt tänkande individ som har förmågan att själv avgöra vad som är rätt och fel, det ser jag som en bra uppfostran.

Sen Måste jag erkänna att jämförelsen med Jesus Camp var ganska långdragen, och den var just en snabb association. Jag varken tror eller hoppas att en EFS-konferens innehåller element av typ skrämselpropaganda, det är nog mer gosedjur hoppas jag. MEN det är trots allt principen att indoktrinera små barn med "sanningar" som de vuxna tror på (som de skulle ha svårt att få en kritiskt tänkande vuxen att gå med som varandes sanningar) men som de inte har en tillstymmelse till bevis för - bara för att de råkar vara obligatorisk tro i deras religion. Det elementet verkar definitivt finnas hos EFS, och det är ett element som jag starkt vänder mig mot. Varför inte låta barnen själva bestämma när de kommer upp i myndig ålder? Vad är det som säger att det är en rätt för en förälder att välja sitt barns övertygelse kring de stora existentiella frågorna? För det är ju det som i praktiken sker. Vore det ok att sätta samma barn i anarkist-läger? På vänsterpartistkollo? Moderatstämma för femåringar? Där sanningen om kapitalets brutala makt lärs ut i den ena och det fria kapitalet välsignande kraft lärs ut som den ultimata sanningen på det andra? Det tycker inte jag heller.

Anonym sa...

trots att vi lärt barnen att tomten finns släpper de den tanken efter ett tag (förhoppningsvis). så är även fallet med barn till kristna föräldrar. många barnatroende lämnar kristendomen, andra väljer att stanna kvar, helt efter eget beslut. jag är dessutom övertygad att föräldrar engagerade i vänsterpariet lär ut vänster-åsikter och moderatförädrar moderatåsikter till sina barn. sedan röstar nog många barn som sina föräldrar också.

Matte sa...

Att jämföra med att tro på tomten är ju inte helt relevant då barnen när de växer upp får reda på att ingen (vuxen) tror på tomten. Visst finns det säkert de som lär ut politiska åsikter till sina femåringar, men jag tror inte det ger speciellt bra resultat: "Jo du förstår Nisse, Marginalskatten måste hållas nere". Det betyder ju inte att jag anser det vara rätt, det heller, förstås. Enklare koncept kan de kanske snappa upp, typ "sossar är bra", "moddisar är dumma".

Anonym sa...

All kristendom är skrämselpropagande i varierande grad. Gör a, b, c annars d, e och f osv.

Sankte Per sa...

(slå ihjäl ditt barn om det smädar dig...).

står det inte i bibeln att döda är en synd? och förlåt andras synder så ska gud förlåta dina? Jag har inte läst på så mycket men en sak vet jag och det är att dom två "buden" som jag räknade upp står nedskrivet i nya testamentet och att det "nya förbundet" ersätter det gamla, dvs att "(slå ihjäl ditt barn om det smädar dig...)" inte längre gäller?

Matte sa...

Det står både och. Det går alltså att hitta stöd för det mesta eller stöd mot det mesta...

Jesus sade att han skulle fullborda eller uppfylla guds lag, inte ersätta den.

Nephi 16:5
"And then will I gather them in from the four quarters of the earth; and then will I fulfill the covenant which the Father hath made unto all the people of the house of Israel."

Matte sa...

Per: Jag såg på din blogg att du verkar vara i gymnasieåldern. Vad har du läst om evolutionsteorin på gymnasiet? Vad sade din lärare om den där?

Återigen - jag är genuint tacksam för dina svar på dessa frågor.

Matte sa...

Per: Jag ser att du bara är 16 och att ni då troligen inte läst om evolutionsläran. Men, jag är fortfarande intresserad av att höra vad och ifrån var du fått reda på om evolutionsteorin.