söndag 20 april 2008

Är vetenskapen andligare än religionen?

Ofta får man höra att vetenskapen förstör och förminskar de känslor av förundran och häpnad som man står inför då man blickar ut i världen och unversum. Att vetenskapen på något sätt skulle motverka människans inneboende förmåga att förundras och häpna inför världens förunderlighet. Att vetenskapsmannen vill plocka isär och ta sönder den vackraste blomma och förminska den till "en hög molekyeler". Påståendet kommer nästan alltid från människor som (ännu?) inte fått uppleva det fantastiska universum som öppnar upp sig om man bara vågar ge sig ut i det okända och faktiskt ta reda på hur exempelvis det där med evolutionen fungerar. Hur fantastiskt det blir när man verkligen förstår det enkla, vackra med evolutionen. Hur den faktiskt berättar för oss hur vi alla varelser på denna planet är släkt med varandra. Hur, genom årmiljonerna olika varelser steg för steg förändrats för att bättra passa in i en hela tiden föränderlig omgivning.
Eller motsvarande på en helt annan skala, hur vi , våra kroppar och dess innersta beståndsdelar bara är ett steg i ett kosmiskt kretslopp, där våra atomer bokstavligen bakats i det inre av stjärnor som exploderat för miljarder år sedan, för att samlas i nya stjärnor, bakas ihop på nytt till tyngre atomer, för att senare, med graviationens hjälp lägga sig till temporär vila på vår planet.
Visste du att du idag har vattenmolekyler i din kropp som en gång passerat igenom jesus struphuvud?

Att vetenskapen inte förminskar den känsla av förundran inför världen som många utan vetenskaplig bakrund, exempelvis religiösa anser sig få då de blickar utåt, eller inåt, beskrivs av Richar Feynman i följande lilla klipp.



Jag tycker synd om dem som stänger sina sinnen inför den enorma värld som öppnar sig då man sätter sig in i hur världen fungerar. Världen blir så mycket större, de fenomen man stöter på blir så ofantligt många gånger fler och i många fall än mer mirakulösa - på ytan. Det jag faktiskt tycker mest illa om vad det gäller religion är att det just säger till människan att inte söka längre - svaret finns redan - världen är beskaffad på det sätt den är, därför att det är guds vilja. Du behöver inte förstå eller undersöka, du behöver inte söka verklig kunskap. Du behöver bara tro.

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Blogger, Du skriver:
"Jag tycker synd om dem som stänger sina sinnen inför den enorma värld som öppnar sig då man sätter sig in i hur världen fungerar. Världen blir så mycket större, de fenomen man stöter på blir så ofantligt många gånger fler och i många fall än mer mirakulösa".

Om Du är intresserad av en sann och begriplig vetenskaplig fysisk världsbild så se här på:
http://www.theuniphysics.info

Tips: den 27/4 är en temakväll på Kunskapskanalen om "Gudsillusionen"

Pekka S sa...

Feynman är en sällsynt och klarsynt inspirationskälla som fler borde lyssna till eller läsa. Hans nyfikenhet, humor och ödmjukhet är tyvärr en mycket sällsynt vara.

Anonym sa...

Pekka said it best!

Matte, bra inlägg.

Anonym sa...

Jag är ävldigt positivt inställd till vetenskap i allmänhet och ajg tycker det är väldigt spännande med evolutionsteorin, docks är den fortfarande för bristfällig att jag vill tro på den.

Gåslever sa...

Per: Vad baserar du det på? Du säger att du är positivt inställd till vetenskap. Vad menar du med det? Vad har du för källor till dina kunskaper om evolutionsteorin? Hur mycket och var har du läst om den?

Jag är genuint intresserad av dina svar på dessa frågor.

Har du hört att de allra flesta vetenskapsmän härivärlden (inte bara biologer) anser att Darwins evolutionsteori är en av de mest beprövade och bevisade teorierna som finns? Hur går det ihop med att vara positivt inställd till vetenskap?