lördag 5 april 2008

Mormonsektledare fängslad

Enligt DN så omhändertogs idag de kvinnor/flickor som gifts bort till ledaren för sekten Fundamental Church of Jesus Christ of latter day saints (FLDS). Warren Jeffs bröt sig ur Mormonkyrkan och bildade sekten då han tyckte det var väldigt viktigt att få gifta sig med så många småflickor han ville. Sekten äger tydligen över 100 miljoner dollar. Är det moraliskt att sitta på så mycket pengar utan att låta dem arbeta för något gott om man anser sig vara djupt religiös? Katolska kyrkans egendomar hade räckt för att, om inte utplåna världens fattigdom och svält, så i allafall minska den radikalt. I ställte väljer man att gräva ner pengarna i fastigheter och kostnaden för rituella ceremonier. Om detta, kyrkans hyckleri, skriver bland annat Christopher Hitchens i sin bok "God is not Great".

Även svd, aftonbladet och naturligtvis dagen skriver om händelsen. DN uppdaterar idag den 6 april med mer information om Warren Jeffs.

Uppdatering 7 april
Dn skriver vidare om sekten i dagens nätupplaga. Det verkar inte som om sekten Warren Jeffs, och hans far varit ledare för bröt sig ur mormonkyrkan. Det verkar istället som om Warren då han tog över sekten ifrån sin far passade på att anpassa sekten efter mormonkyrkans äldre seder av månggifte.

Uppdatering 15 april
Svenskan meddelar i dag att många av mödrarna till de omhändertagna barnen i dag har fått åka hem igen. Frågan är nu - är det rätt att släppa hem barnen om de uppenbarligen hotas av att behöva leva i incestuösa pedofila förhållanden?

Vill du veta mer om mormonkyrkan ur ett kritiskt perspektiv så vill jag tipsa om följande podsändningar från Minnesota atheists: Mormonism part1, mormonism part 2.

Andra bloggare om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kyrkan The Church of Jesus Christ of Latter Day Saints tog avstånd från polygami 1890.

Matte sa...

Har nu rätt ut begreppen. Det är naturligtvis the Fundamentalist Church of Jesus Christ of latter day saints som Warren Jeffs är ledare för, inte den ursprungliga huvudgrenen av mormonkyrkan. Tack för rättelsen!