lördag 19 april 2008

Tom Cruise och Scientologerna

Läser man skvallerpress likt aftonbladet så är idag nyheten att Tom Cruise och Katie Holmes genomgår en äktenskaplig kris. Inte för att jag trodde det var en nyhet, men men. Hur lätt kan det vara att leva med Tom Cruise? Hur lätt kan det vara att bli kär i en fullständigt dedikerad scientolog?

Scientologi är en lära som bygger på science-fiction författaren L. Ron Hubbards fantasier om att vi egentligen är besatta av varelser från rymden. Följande är ett urklipp ur rörelsens hemligare läraror, utklippt från Wikipedias artikel på svenska om scientologirörelsen:

I kursmaterialet för OTIII berättas om Incident 1 som hände för fyra kvadriljoner år sedan, då thetanerna utsattes för ett högt knäckande ljud som följdes av en flodvåg av "luminiscens" som i sin tur följdes av en häststridsvagn med en trumpetande kerub. Sedan blev thetanerna överväldigade av mörker. Det här implantatet ska ha öppnat porten till universum och dessa traumatiska minnen ska ha skiljt thetanerna från deras tidigare statiska, gudalika tillstånd.[2]

Det hela låter som berättelser man får höra ifrån människor med en paranoid schizofren störning. Det skall tilläggas att ovanstående som sagt är en del av den hemliga läran, som först lärs ut då medlemmen av sekten anses mottaglig för denna sanning, en mottaglighet som till stor del mäts i hur mycket pengar personen ifråga skänkt till rörelsen. Varför dras då så många till denna rörelse vars läror är så fullständigt.... obeskrivligt konstiga? Varför dras så många kändisar? Ett svar kan vara att, precis som för andra grupperingar och läror, så ger det individen en känsla av samhörighet, att vara en del av något större. I Toms fall så verkar det, om man tittar på den video som rörelsen frenetiskt försöker stoppa, men som poppar upp på nätet lite då och då, vara ytterst uppfyllande för hans enorma ego.

Likväl ser vi scientologernas apostlar röra sig på våra större städers gator, erbjudandes ett personlighetstest som rimligen kommer att visa på svagheter som bara kan förbättras om du går med i apostlarnas lilla klubb. Mitt råd är - gör det inte. Det kan bokstavligen döda dig. Det finns så mycket att skriva om denna sekt att jag får fullständig skrivkramp. Får återkomma i ämnet.

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Foto: AP

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har intervjuat en scientolog och gjort en uppsats om dem. Det är väldigt mycket som lockar med dem, Matte har varit inne på vissa saker.

Det jag upplevde som "lockande" är deras dianetik (där man lär sig bli fri från sina negativa upplevelser och tankar). Jag är övertygad om att det fungerar! Varför?? Därför att det påminner till 99% om psykologi + hypnos + nlp tekniker som vi vet fungerar.

Det farligaste är att de själva hävdar att det inte har med dessa saker att göra (de är de största motståndarna mot konventionell psykologi och särskilt mot Freuds teorier, som dessutom anses vara lite förlegade idag!!!). Deras filosofi är också nära Buddhismen (Hubbard är väl påläst om det, precis som hypnos och dylikt) och mycket är så kallat "visom" som de lär ut. Men de förpackar detta i dogmer och fantasier och gör fullständigt överdrivna och felaktiga tolkningar baserade på EN människas idéer, Ron L. Hubbard!

Det är alltså små korn av sanning i läran, men det är ren och skär hjärntvätt i mina ögon som pågår.

Anonym sa...

Tänk så annorlunda än sann bibelkristendom: 66 olika böcker skrivna under 1500 år, där egna brister och fel får plats, enkelt språk och ändå en förbluffande enhet. Nej, inte enkelt men livsförvandlande för den som läser med ett öppet sinne ...
Fullt mänskligt och ändå gudomligt inspirerat...
Ingen bok har sålts mer över hela världen än just den boken... Hemligheten: han som sagt: JAG ÄR vägen, sanningen och Livet.
Lögn? Psykopat? Eller värd att lyssna på? Fler möjligheter finns inte! Pröva själv!

Matte sa...

Anonym sa:

Bla bla bla

Anonym sa...

Anonym tycks med sitt resonemang mena att DÄRFÖR är Kristendomen den sanna läran. Problemet är att alla de stora religionerna har samma förutsättningar..

"där egna brister och fel får plats, enkelt språk och ändå en förbluffande enhet. Nej, inte enkelt men livsförvandlande för den som läser med ett öppet sinne ...
Fullt mänskligt och ändå gudomligt inspirerat..."

Detta stämmer in på i princip alla världsreligionerna... vidare argument krävs alltså.

"Ingen bok har sålts mer över hela världen än just den boken... "

Det här är alltså det argument som står ut och som separerar lögn från sanning: KVANTITET

hmm... mmkay... säger vi så då. Eller som Matte sa.. bla bla bla :-P

Anonym sa...

Alltså, jag är scientolog. Det förefaller finnas en hel del märkliga myter och också en hel del rädsla för scientologi. Varför är det så farligt att titta efter? Läs Dianetikboken och de viktiga upptäckter som har gjorts där angående vårt sinne. Sluta haka upp er på Xenu. Det reaktiva sinnet är det mest centrala inom scientologin och det bör studeras för att få en uppfattning om något centralt. Sen om vissa av organisationerna är sektliknande så är det ju bara att beklaga, jag är intresserad av det som LRH har skrivit, inte av organisationer som missköter sig.