måndag 14 april 2008

Är det hit vi är på väg?

På tal om hemskolning och Maranata, som det debatterats om exempelvis i DN, hittade jag följande på Signerat Signerts blogg.



Jag får rysningar när jag ser det. Det som begås i denna film är inget annat än mentala övergrepp på dessa barns fritänkande. Det är hjärntvätt och direkta lögner som barnen matas med. Man frågar sig, skulle detta kunna vara möjligt i Sverige? Sker detta kanske redan i Sverige i dag, fast mer dolt bakom de religiösa friskolornas dörrar? Enligt Per Kornhall så är det fallet. Även om förespråkare för Intelligent Design, aka kreationsim, i Sverige som till exempel Mats Selander (se Mats och Pers diskussione i morgonsoffan här) försöker tona ned det hela. De som förövar barnen i filmen en del av sin rätt till fritänkande och objektiv vetenskapsbaserad kunskap har i alla fall det gemensamt med de svenska företrädarna för samma rörelse att evolutionen och big bang bara är teorier, eller möjligen enbart filosofier eller rent av en typ av religion, alternativt att teorin om intelligent design även den är vetenskaplig. Man vill steg för steg töja på och förändra begreppens innebörd. Man saknar dock, i alla fall om man får bedöma utifrån det de säger utåt, all insikt i vad som utgör en vetenskaplig teori, eller vad vetenskap som aktivitet innebär. Eller så vet man vad det är och vad det innebär, men väljer att servera barnen en alternativ sanning, allt för det större goda. Maranata skriver följande på sin hemsida:

Evolutionsteorier som ständigt förnyas och förändras, ifrågasätts och diskvalificeras, upphöjs ändå till vetenskap och presenteras som suverän och odiskutabel kunskap i svenska skolors lärosalar, alltmedan den kristna elevens tro, övertygelse och inre vetskap ständigt kränks och såras. Samtidigt tvingas den kristet troende pedagogen väga varje ord på våg i den kristna friskolans obligatoriska undervisning för att inte tro och övertygelse ska lysa igenom och av eleverna upplevas som påverkan och kränkning.

Det är sant att en lärare varje dag får väga sina ord. Det är deras jobb och det som de är ålagda enligt läroplanen. Att undervisa det som baserats på vetenskaplig forskning, att lära eleverna vara tänkande, källkritiska individer. Inte att tro på innehållet i en bok som någon form av Dogma, eller att tro på någon enbart i egenskap av auktoritet. Vill vi säkerställa individens religionsfrihet, inbegripande frihet från religion, samt fostra fritänkande människor bör vi å det snaraste begränsa möjligheten till hemundervisning av religiösa skäl samt de religiösa friskolorna. Upforstras du in i en religion ifrån barnsben och upp i tonåren så har du inget fritt val, din religionsfrihet är åsidosatt.

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

"We need to think like creationists." hahaha... ska man skratta eller gråta.

Jag är, som du vet Matte, kritisk till den världsbild som finns idag, att traditionell vetenskap ska/bör förklara allt/det mesta. Jag vill iaf vidga begreppet och låta fler perspektiv komma till tals på lika vilkor. DOCK, inte något som är ovetenskapligt... här menar jag, något som jag måste tro BLINT på och sedan inte får ifrågasätta.

Om jag vill säga att evolutionsteorin behöver uppdateras och att slumpen som förklaringsmodell inte är särskilt trolig, så vill jag kunna säga det utan att blandas ihop med de här tokstollarna. Det borde gå lika bra att säga att evolutionen har riktning, utvecklas, överskrider och omfattar tidigare element. Att det finns en yttre och en inre aspekt. Natur OCH medvetande. Att olika vetenskaper sysslar med olika saker.

Men hur i h-lvete (pardon my frensch) man hamnar i den ID hjärntvätt som detta klippet visar, är för mig en gåta.

Låtom oss bedja till Gud ;-P att dessa barnen hittar sanningen.. de fick ju trots allt indoktrinerat att ställa frågan "how do you know?"... let's try it again "how do you know?"

Johan sa...

Jens, evolutionsteorin uppdateras ständigt av forskare runt om i världen, du behöver inte vara orolig.

Till bloggskribenten: kul att du hittade min nystartade blogg! En liten korrigering av namnet, det skall vara "Signerat Signert", inte "Signe", även om det låter rätt kul. ;)

Matte sa...

Fixade ditt namn i inlägget Johan!

Välkommen till min relativt nystartade blogg :)

Lars Norén sa...

Problemet med dessa hjärntvättade fundamentalister är att de, till varje pris, i sin tur fortsätter med denna hjärntvätt o.s.v, o.s.v.

Varför inte helt enkelt låta saken bero?
100% ID?
100% Evolution?
50/50?
10/90?
62/38?
Svaret får vi ALDRIG så alla bör njuta av det liv vi har och ha kul!

DJ sa...

"Låtom oss bedja till Gud ;-P att dessa barnen hittar sanningen"....

ja det kan man väl göra om man vill ödsla tid som kan användas åt så mycket annat roligt här i världen. Mitt råd är att ge blanka f*n i dessa människor, varken jag, du eller vi kommer någonsin kunna omvända alla människor på jorden från sånt här tjafs.
Idioter finns det överallt och det kommer alltid att finnas. Det viktigaste är bara att snabbt identifiera dessa och sedan ignorera och ta avstånd från dem under resten av sitt liv så gott det går. Gör något vettigt med era egna liv istället för att analysera andra människors förvrängda och störda syner och åsikter.

/DJ

Anonym sa...

Förstår va du menar Dj, men som blivande religionslärare blir det ganska absurt att ha den inställningen som du har...