söndag 6 april 2008

Om vi inte är ensamma...

...i universum. Vart lämnar det då den kristna och andra trosläror? Om det visar sig finnas liv, vilket inte är speciellt svårt att tänka sig, och kanske till och med intelligent liv på andra ställen i kosmos - hur kommer då apologeterna inom de olika världsreligionerna att skruva sina geniknölar för att bortförklara bibelns och koranens texter? Kommer de att överleva ännu ett steg i decentraliseringen av människans status i universum? Eller kommer de snarare att stärka sin roll i det att de nu inte bara har andra religioner att positionera sig emot, utan till och med andra planeter. Kommer kampen om de troende bara att flyttas ett steg ut i universum? Att tolka om bibeln har ju gått förr, så varför inte även den här gången om det skulle behövas? Ett tidigt försök till förberedande apologetik hittar du exempelvis här.

Läs aftonbladets artikel här. Bild från NASA.

Andra bloggare om , , , , ,,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Behövs ingen somhelst omtolkning av Bibeln om det finns liv någon annanstans. Bibeln handlar om hur du kan komma till Gud...det förändras inte för att det bor några andra på någon annan planet.

Du ställer förmodligen frågan för att du har en uppfattning om att Bibenl på nått sätt en en bok som ska förklara olika saker vi inte känner till....så är det inte.

Matte sa...

Hur vet du att bibeln handlar om hur man kan komma till gud?

Matte sa...

Så du menar att det inte står något i bibeln som vi inte redan visste eller kunde ta reda på på egen hand? Den behövs alltså inte? Vi skulle alltså även utan bibeln tex veta vilka hans bud var? Hur vi skall leva? Att gud överhuvud taget finns...

Anonym sa...

För att jag har läst Bibeln.

Matte sa...

Ok, du menar att det står i bibeln. I så fall innehåller ju bibeln saker som vi inte visste redan.. eller? Och hur menar du att du vet att det som står i bibeln är rätt? Dvs, hur kan du vara säker på att det som står där skall tolkas som att det visar en väg att nå till gud?

Hur kan du vara så säker på att det som står i bibeln är sannt? Och i så fall - hur kan du veta vilka bitar i bibeln du skall bortse ifrån? Eller anser du att vägen till gud går via den som gud visar i gamla testamentet? Har du räknat hur många olika typer av brott som enligt honom bör belönas med döden?

Anonym sa...

Det finns väl utvecklade metoder för hur man gör analyser/tolkningar av böcker t.ex. hermeneutik.

"Avmytologiseringsteologin" som introducerades av Rudolf Bultmann är ett intressant försök att komma fram till vad den yttersta sanningen är i Bibeln, om en sådan finns.

Enligt Bultmann så innehåller nya testamentet berättelser/historier/förklaringar som är i en förvetenskaplig mytologisk förpackning som stöter bort den moderna människan. Alltså är Bibeln full av kulturell och social påverkan som man bör omtolka i dagens ljus.

Bultmanns metod är inte okontroversiell men jag anser den vara mycket intressant.

Och som svar på hur man vet vad man ska tro på i Bibeln eller inte så finns det alltså en vetenskaplig metod, hermeneutik. Bättre att söka sanningen genom den metoden än att bara läsa heliga texter på blind tro eller eget tyckande iaf...

Anonym sa...

I koranen står det att det finns liv på andra planeter men att det bara finns människor på jorden.=)