lördag 5 april 2008

Om religionen - vetenskap och sanning

I ett tidigare inlägg, om Fitna - filmen, så har det debatterats rätt flitigt här på bloggen. Har plockat ut mitt senaste inlägg som var ett svar på det faktum att man som vetenskapsman på något sätt vill förminska det förunderliga med världen. Att man "tror" på vetenskapen som en gud. När en av debattörerna påstod att det var det religiösa tänkandet som gav upphov till vetenskapen kunde jag inte låta bli att tända till, med alla de kollegor som genom århundradena har fått sätta sina liv till och blivit kuvade, hotade och tysdade i sin jakt på kunskap och sanning. Läs debatten här.

Matte skrev nyss:

Jag tror inte att vetenskapen någonsing kommer att ha svar på alla fågor. Jag tror att det alltid kommer att finnas detaljer och att frågställningarna kommer att förfinas och förflyttas till allt djupare plan. Jag tror dock att de fenomen i naturen som vetenskapen inte kan förklara ständigt kommer att minska. Kanske kommer de en dag att vara så få att, i all praktisk hänseende, människor kommer att anse att vetenskapen har förklarat allt, tex kring hur hjärnan och medvetandet fungerar. Det skulle kunna vara så. Men jag vet inte, och det har jag aldrig påstått.

Vad jag däremot hoppas är att människans tänkande i frmatiden inte kommer att begränsas av dogmer , bla de som kommer ur bibeln, där människor i tusentals miljoner räknat (om vi räknar in koranen) utgår ifrån att allt redan är sagt, allt redan är känt, att sanningen redan finns där - att det som vi inte kan förklara i ord - inte kan förklaras i ord därför att "the lord works in mysterious ways - and who are we to question him?".


Andra bloggare om , , , , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste bara kommentera som vanligt... hehe. Jag tycker du visar med ditt inlägg att vi faktiskt har mycket gemensamt, trots de meningsskiljaktigheter som råder.

Det jag oftast vill göra är, som du, att låta vetenskapen gå före. Men jag vill se ett vidare begrepp av ordet vetenskap, jag pratar sällan om traditionell, biologisk, positivistisk vetenskap utan vill inkludera alla vetenskapsfält och se vad man får för bild då. Kontroversiellt? Jovisst, men inte mycket mer än vad någon annans åsikt är.

Trevligt inlägg i alla fall Matte... DOGMER är något vi konstant bör ifrågasätta, i synnerhet våra egna!

Gåslever sa...

Cheers Jensa! Diskussioner kan ju bara främja utvecklingen, så låt oss fortsätta! :) Fast ibland behöver man paus oxå.

Ha en trevlig helg!