söndag 15 juni 2008

Råkristna rasar över homoprästvigsel

Visst låter det som en kvällstidningslöpsedel? Men det är Dagen som tar upp att i England utförde en präst en ritual för att välsigna ett par homosexuella kollegor. Inom ramen för ritualen utväxlades löften och ringar, ungefär som en kristen vigsel, men utan juridisk status. Ugandas ärkebiskop kallade genast ritualen, som alltså inte var en regelrätt vigsel, för hädisk! Här finns flera saker att kommentera, och frågor att ställa. Vad har Ugandas ärkebiskop att göra med vad en individ i Egnland, som råkar vara präst, gör på sin fritid med sina kompisar? Varför får eller vågar inte prästen viga sina kollegor och ge dem samma juridiska status, och slutligen - när skall Svenska kyrkan ge samma rättigheter till de båda könen då de utfärdar juridisk status åt gifta par?

Det här ämnet har diskuterats på denna blogg förut, bland annat här och här.

Andra bloggares om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Simon Wämmerfors sa...

Hej

Jag ger mig på att svara på den första av dina frågor.

Att en biskop på andra sidan jorden reagerar på något som detta i den anglikanska gemenskapen är helt naturligt. I vårt samhälle finns en syn på offentligt/privat som aldrig har rått inom den kristna kyrkan utom i vissa kyrkor i det rika väst på senare år. En präst (eller en helt vanlig kristen för den delen) är det inte bara under kontorstid utan prästerskapet är en kallelse som rymmer minsta vrå av livet. Skulle det trots det vara så att prästerna i fråga ser sin vigsel som något helt privat så är alltså också det något som dramatiskt bryter mot den världsvida kristna kyrkans lära och liv.

Allt gott

hapax sa...

Då försöker jag svara på den andra frågan.

Anledningen till att en anglikansk präst inte kan ge ett samkönat par samma juridiska status som ett särkönat par, är väl helt enkelt att samkönade äktenskap inte är juridiskt giltiga i Storbritannien. Äktenskapets juridiska utformning bestäms av staten, inte av kyrkan.

Om jag uppfattar din fråga rätt så blir svaret därför liknande på andra delen av din fråga: Svenska kyrkan kommer att viga samkönade par när det blir lagligt att göra det i Sverige. Än så länge får vi inte lov. Det är lagstiftarna som sölar, inte Svenska kyrkan.