onsdag 11 juni 2008

Man hoppar Jenka i Norge

I Norge kom i dag, via Dagen, ett par historier som får en att tro att man där hoppar Jenka. Man tar två steg framåt genom att ändra äktenskapslagen till en könsneutral sådan, men katolska kyrkan meddelar att man anställer en exorcist. Vad det gäller könsneutrala äktenskapslagar så borde det vara en självklarhet i den mån äktenskap har juridisk innebörd. Självklart skulle man kunna frånta kyrkan att utfärda ett juridiskt äktenskap, och enbart utföra en religiös ritual. I det fallet hade jag inte brytt mig om att många präster fortfarande är homofoba och inskränkta. De har ju trots allt bibelns berättelser som rättesnöre. Om detta har skrivits på denna blogg förut.

Att katolska kyrkan anställer exorcister än i dag är faktiskt inte så ovanligt. I Sverige uppdaterade man så sent som 1999 beskrivningen av hur en exorcism skall utföras. Även om det är störtlöjligt så har jag svårt att se något harmfullt med det, mer än att det håller kvar delar av mänskligheten i medeltiden.Andra bloggares om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Pekka S sa...

Exorcism är enligt mig långt ifrån ofarligt. Denna ritual har säkert goda konsekvenser ibland (typ placeboeffekten) och ibland neutrala, men ibland går det snett.

Den största risken är att individen som exorcismen riktas mot inte söker annan hjälp. Detta är precis samma fara som när "troende" försummar riktig vård till förmån för alternativa mediciner eller bönens kraft.

En annan risk är att själva exorcismen resulterar i psykisk eller fysisk misshandel. Men detta är troligtvis ganska ovanligt.

Matte sa...

du slog huvudet på spiken pekka....

Pekka S sa...

Lite att läsa:
Några offer

The devil loves to take over those who hold political office'

Germany: Exorcists are summoned...

They sought help, but got exorcism and the Bible

Exorcisms in big demand

Poland to open exorcism centre

Exorcism death shocks archdeacon

'Exorcism' call leads to death of man