söndag 29 juni 2008

Tro som våldsverkare

Uppdatering - Homosexanklagad politiker i Malaysia
Som uppföljning till inlägget för ett par dagar sedan (se nedan) om den kristna tron som upphovsman bakom mycket av dagens förföljelse av homosexuella kan vi i dag lägga till historien om Malaysias oppositionsledare, som är anklagad för att ha haft ett homosexuellt förhållande och därför tvingas gömma sig på Turkiska Ambassaden i Kuala Lumpur. Både Turkiet och Malaysia är i någon mening Muslimska stater, men rimligen ser man lite mer sekulärt på homosexualitet i Turkiet. Många muslimska länder har (se nedan) tagit efter den kristna traditionen av att se homosexualitet som något syndigt som därmed bör bestraffas. Läs mer om antigayretorik här.

Tro som våldsverkare
Läser i Dagen att en demonstration för homosexuellas rättigheter i Bulgarien slutade med en bensinbombsattack. Inför demonstrationen hade både den ortodoxa kyrkan och lokala muslimska ledare förkastad demonstrationen och dömt ut homosexualitet som en sjukdom, som något omoraliskt och syndigt. Och visst, så uttrycks det i alla fall i bibeln. Brandbombarna gjorde dock ett dåligt jobb eftersom inga dödsfall rapporterats:

If a man also lie with mankind, as he lieth with a woman, both of them have committed an abomination: they shall surely be put to death; their blood shall be upon them. -- Lev.20:13

Etc Etc

Så är då detta ursprunget till våldet mot homosexuella? Jag läser följande på wikipedia:

Prior to the rise of Christianity, homosexuality had been accepted as normal expression of sexuality by all ancient cultures

Att bryta denna tradition tog Islam efter. I dag är homosexualitet straffbart med döden i åtminstone följande länder:
Men även individer utövar våld mot homosexuella. Ofta understödda av det lokala trossamfundet, som i det aktuella fallet i Bulgarien. Frågan är hur många tusentals människor som fått sätta livet till på grund av det som skrevs i bibeln? Det pinsamma är att det pågår än idag, även i Sverige. Med samma mönster. Åke Green - lägg ner.

Den fråga jag lämnar till dig som troende är - tror du att det som står i bibeln är Guds ord? Diskutera gärna, lägg en kommentar. Läs mer om vad jag skrivit i frågan här. Aftonbladet om attacken. DN.

Lite glädjande nyheter i smolkbägaren hittar du här, och här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Andreas H sa...

Hej! Om brandbombarna vore religiösa fanatiker som vore ute efter att ha ihjäl alla som Leviticus dömer till döden, så får de betydligt mer jobb med alla heterosexuella äktenskapsbrytare, sabbatsbrytare, föräldrahånare o.s.v.

Nu tror jag inte det är några flitiga Moses-läsare som varit framme i Bulgarien - snarare sådana som hatar både judar och bögar. (Obs alltså att det inte var kristendomen som införde avvisandet av homosexuella handlingar - om vi inser att judendomen också är en "antik kultur" så var homosexualitet inte accepterat rakt av före Jesu födelse). Bloggförfattaren har egentligen ingen bekräftelse på att alla våldsverkare i Bulgarien är troende utan låter sina fördomar - och tidningsartikelns upplägg - styra sina slutsatser. Det var väl inte så att ortodoxa kyrkan och imamerna uppmanade till brandbombning? Däremot skulle de - och där håller jag med dej - ha försvarat de homosexuellas rättigheter vad de än själva anser om läggningen och livsstilen.
På så sätt har de ett indirekt ansvar.

Men läs ordentligt och blanda inte ihop begreppen: det är t.ex. vanligt att ge israelkritiker skulden för allt våld mot judar och brandbomber mot synagogor et c. - och den sammankopplingen brukar vi ju värja oss för. Även om det även i det fallet IBLAND kan ligga något i den. Det finns andra än varmt troende som är homofober resp. antisemiter, och de som använder våld hör i båda fallen vanligen hemma på höger- (i det senare fallet ibland även vänster-) extremistsidan. Många av dem är inte ett smäck religiösa. Det går nämligen att vara fördomsfull ändå. Tänk på det.

Matte sa...

Likväl finns där en koppling. Tror du att att brandbombningarna hade skett om de religiösa ledarna hade avrådatt ifrån våldsverkan innan demonstrationen? Jag är inte så säker på det.

Har du någon källa till att homosexualitet bestraffades innan kristendomen? Jag är intresserad.

Anonym sa...

Jag kollar ofta bloggkommentarerna till Dagens artiklar med koppling till homorättigheter.

När Dagen berättar om Ecce Homo-utställningar, att riksdagen ska säga ja till någon ny homoreform, när Svenska kyrkan är med vid pridedemonstrationer, när kristna blir förlöjligade etc då är det flera konservativt kristna som lämna bloggkommentarer.

Men när Dagen rapporterar om våld och förföljelse mot homosexuella och bisexuella, senast om attacker mot en gayparad i Bulgarien, då är i princip aldrig några konservativt kristna som säger ett ord på sina bloggar. Även om man tex är emot en könsneutral äktenskapslag borde det ju vara givet att fördöma våld mot gayparader, gayföreningar och homosexuella medmänniskor. Men konsservativt kristna är tysta. Därför att de egentligen sympatiserar med de som attackerar homosexuella? Därför att de inte bryr sig om vissa av sina medmänniskor? Ja, vilket av alternativen vet de ju bara själv.

Det värsta är att deras hatpropaganda emot homosexuella i kombination med tystnad när homosexuella blir attackerade med våld, av nazister och andra grupper kan ses som ett godkännande av våldet.

Skäms och bättra er är mitt budskap till konservativa kristna!

Bengt Held

Pekka S sa...

Malaysiena kan du lägga till listan...

Kjell Nordberg sa...

Hälsar dig välkommen till "Svenska kyrkan och medlemskapet" som du når via bannern "namninsamling" på "bildning.se"
Ser fram emot din underskrift, några rader i forumet och gärna dina tankar kring initiativet på din blogg!