tisdag 24 juni 2008

Andelen religiösa i USA minskar

Uppdatering gällande Dagens artikel om James Dobsons angrepp på Obama: läs mitt andra inlägg i frågan här.

Enligt Pew Forums senaste undersökning så minskar andelen religiösa i USA. Den absolut största religionen, alla varianter av kristendom inräknade, har minskat från 87% 1990 till dagens 75%. Intressant nog är det enbart 71% som tror på en Gud eller motsvarande universell kraft. Vad kallar sig de närmare 30% som inte tror på en Gud? Ateist är det inte så poppis att kalla sig i USA varför undersökningen valde att kalla denna post "unaffiliated", vilket 16% ansåg sig vara.

En fråga om demokrat vs. republikan?
Intressant är att minskningen av antalet kristna inte avtagit lika snabbt under perioden 2001 till idag som den gjorde under demokraternas tid vid makten. Kan kanske 9/11 och den allmänt patriotiska och Gudfruktiga stämning som rådde därefter förklara detta? Kommer därmed andelen kristna att sjunka snabbare när Obama och demokraterna tar plats i vita huset efter årsskiftet?

Det finns inga mirakel
Skrev Peter Le-Marc en låt som hette. I USA tror 75% på mirakel. Fler än som tror på en Gud. Intressant. I Aftonbladetartikeln skriver man att nio av tio tror på Guds existens. Det går inte riktigt ihop med det som skrivs i Dagen eller det jag läst på Pew's hemsida. Får kolla upp det. Även om jag tror att det är aftonbladet som felar. Skulle ialla fall inte vara första gången.

Läs även: Obama is my man!
Dagen om religiositeten i USA och om religiösa ledares attack på Obama

Andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentarer:

Kjell Nordberg sa...

Hälsar dig välkommen till "Svenska kyrkan och medlemskapet" som du når via bannern "namninsamling" på "bildning.se"
Ser fram emot din underskrift, några rader i forumet och gärna dina tankar kring initiativet på din blogg!