torsdag 10 juli 2008

Slå ihjäl eller acceptera - det är frågan?

Tänker man ha bibelläsning för barnen? Eller vilka sagor är det som åsyftas? Och vilket, om det inte är bibeln som åsyftas, är syftet med att Svenska kyrkan högläser för barn under pridefestivalen? Är det för att de inte skall vara ute och se propagandan för alla omoraliska gärningar som kommer att pågå? Nja, det vet jag inte. Snarare kan man se det som ett erkännande av andra typer av sexualitet än just hetero, av Svenska kyrkan. Ett sätt att verka tidsenliga. Bra för marknadsföringen helt enkelt. Samtidigt distanserar man sig ifrån mer fundamentalistiska strömningar inom frikyrkorna. Enligt vad Dagen uppger så har Svenska kyrkan stöd ifrån bibeln i sin mer liberala syn på sexualitet. Och det är klart, med ett så digert material så är det möjligt att hitta stöd för nästa vad som helst. Vill man så kan man hitta stöd för att homosexuella skall stenas till döds (se exempelvis den här sidan), vill man så kan man säkert hitta stöd för att homosexualitet är likställt vilken sexualitet som helst, fast de passagerna vet jag inte var man i så fall inte var man hittar. Någon som vet?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Maja sa...

Fräsch insikt du har om SvK. När var du hos oss senast, nångång på 1800-talet? När kvinnor inte hade rösträtt och homosexualitet betraktades som en sjukdom?

Matte sa...

Nej, det var nog längre sen ändå. Men du som representerar Svenska Kyrkan, kan du svara på mina frågor, om du nu inte tycker mitt lite provocerande svar på min egen fråga stämmer riktigt med verkligheten?

Simon Wämmerfors sa...

Hej Matte

Nej, du lär inte hitta någon passage som likställer homo- och heterosexualitet. De som ändå menar att bibeln inte nödvändigtvis avvisar homosexualitet för ett resonemang som förutsätter att författarna av bibeln inte känner till den homosexuella kärlek som finns idag (dvs att kärleken var av en annan sämre sort då) och att författarna inte hade formulerat sig så om de hade haft denna kännedom. Lars Arnell har en webbsida där man kan läsa mer (har inte adressen i huvudet). För mig (och för den kristna kyrkan genom alla tider utom en liten västerländsk klick på senare år) framstår det resonemanget som minst sagt spekulativt.

Lagen om stening av homosexuella tillhör den mosaiska lagen och de senaste 2000 åren har det aldrig funnits någon tvekan inom kyrkan huruvida den ska gälla hedningar eller inte.

Allt gott

Kjell Nordberg sa...

Hälsar dig välkommen till "Svenska kyrkan och medlemskapet" som du når via bannern "namninsamling" på "bildning.se"
Ser fram emot din underskrift, några rader i forumet och gärna dina tankar kring initiativet på din blogg!