måndag 21 juli 2008

Islam - en fredlig religion?

Dgs för ett nytt gästinlägg av Robin.

Hur många gånger har vi inte hört att islam är en fredlig religion, precis som vilken annan religion som helst (jag känner då inte till någon fredlig religion överhuvudtaget).

Jag vill nu en gång för alla sätta stopp för den myten, och istället påstå att islam är en direkt farlig religion, speciellt om man är bosatt i Iran; där föreslås det nu att det ska vara dödsstraff på att lämna islam, och även om du kallar dig sig själv för en profet.

För det första, man FÖDS inte till muslim, precis som man inte föds till kristen, jude, buddhist, hindu, etc..

Många pratar om hur "farligt" det kan vara med en sekularisering av ett samhälle, och det här är väl verkligen beviset på motsatsen...

Läs mer: Offentlig hängning i Iran.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

40 kommentarer:

Anonym sa...

tsss, det har varit förbjudet bra länge att lämna islam....

Robin Bolinsson sa...

Du kanske inte läste hela inlägget? Det är tal om dödsstraff nu.

Oskar... sa...

..religion baserat på rädsla har praktiserats genom hela historien med få undantag. gud eller gudar som dömande varelser, helveten osv. Att sådant här ens övervägs i modern tid tyder på hur långt efter t.ex dessa extremister ligger på flera plan, men framförallt etiskt. Jo.. extremister...
De får säkert ut jättemycket av de som känner sig kristna eller otroende men stannar pga risken att åka dit..

Anonym sa...

hehe vilken kunskap du har som tar upp Iran som ett "muslimskt land".... Alla som vet någonting om islam och muslimer vet att Iran går emot allting aom religionen lär ut. I Iran handlar allt om maktemperier och pengar, men folk som inte har riktigt pejl på läget tror att Iran är det ultimata muslimska landet, hehe de är väldigt synd faktiskt.. Jag är väldigt insatt i ämnet så skriv om nån vill ha mer information;)

Oskar... sa...

Jag vill gärna ha mer information i så fall. Är jag väldigt fel ute om jag inhandlat koranen, vilket jag nyss gjort?
De delar jag läst tidigare har inte direkt ändrat min uppfattning och jag förväntar mig värre påhitt än de som står i den kristna bibeln; något som är helt fördomsbaserat vilket i sin tur är en del av anledningen till att jag läser koranen.

Anonym sa...

Det är bra att du läser koranen som fakta iaf å inte lyssnar på all media. Jag har själv läst den två ggr,å är nu på min tredje. Då skulle jag vilja fråga dig vart i koranen du finner dessa orättvisor och hemskheter? De gånger man har läst om orden döda, krig, helvete å såna saker., finns alltid en förklaring till det, som för mig är logisk. Till exempel, Man får aldrig ta en annan människas liv, inte sitt eget heller. Men OM en annan människa kommer mot dig, och vill döda dig elelr nån i din familj, så får du självklart försvara dig å om de i värsta fall leder till att den andra dör, så har du inte gjort nåt fel.. Men om nu din fiende vill sluta fred, så ska du göra detta och behandla denne som din broder. Detta är bara ett exempel. Tror att du kommer inse att det finns hundratals olika såna förklaringar till saker å ting om du fortsätter läsa och vill lära dig någonting.

Anonym sa...

Det har alltid varit dödsstraff i Koranen på att lämna Islam. Du säger att det inte finns någon fredlig religion. Har du inte läst Jesu ord om att om någon slår dig på den ena kinden så ska du vända den andra till och att du ska älska dina fiender. Detta är raka motsatsen till Islam.
Var du för snabb med skriveriet eller döljer du detta med avsikt?

Matte sa...

Anonym: har du läst gamla testamentet?

Anonym sa...

Det kanske är helt nytt för dig men Jesus kom med nåd och sanning och kristna lever (försöker åtminstone) efter Nya Testamentet, inte efter det Gamla Testamentet. Muslimerna däremot lever efter koranens senare ord som talar om våld mot de som inte tror.

Matte sa...

Punkt nummer ett - att påstå att kristendomen kan frånsvärja sig det gamla testamentet är fullständigt löjeväckande. Tror du exempelvis att Jesus var messias, guds sände son? Vems gud (GT) och var myntades begreppet messias (GT), var Jesus inte själv Jude? Jesus levde efter de Judiska lagarna och förespråkade dessa.

Så jag skippar den uppenbara följdfrågan "Har du läst HELA nya testamentet"? Och påstår helt enkelt att du nog inte har det. På samma sätt som jag hävdar att du inte känner till den kontext i vilken Jesus levde och verkade (i den mån att det som beskrivs i bibeln beskriver ett faktiskt historiskt skede)

Exempelvis verkar du inte ha läst de delar där Jesus förbannar de som inte lever efter gamla testamentets lagar.

Jesus kom med nåd och sanning? Vad baserar du det på? Själv läser jag avsnitt som att:

"Jag kommer inte med Fred jag kommer med svärd!"

"Att ställa en broder mot en syster..."

"Den som inte hatar sin fader...."

Var finns nåden i det? Att han dog för våra synder? Var det Jesus som påstod det? Nej, det var ett senare påfund av Paulus.

Lite fler påstådda uttalanden av Jesus:

"But as the days of Noe were, so shall also the coming of the Son of man be." Alltså inga problem med att alla skall dö en plågsam död genom drukning. Var finns nåden i det? Vad är sanning med det?

"And these shall go away into everlasting punishment: but the righteous into life eternal."
Mat 25:46

Var finns nåden här?

To be continued...

Anonym sa...

Som fan läser Bibeln brukar man säga...
Det var många felaktiga påståenden på en gång. Bl a det om Noa. Det Jesus säger är ju att precis som folket levde på den tiden så kommer man att leva under den tid Jesus kommer tillbaka. Han talar om att vara redo.
Jag ska försöka återkomma till det när jag har lite mer tid att svara dig. Kan bara nämna att synd fortfarande är synd i NT men att syndens konsekvens burits av Jesus. Därför drabbar inte syndens lön den som omvänder sig och i tro tar emot Guds förlåtelse som en fri gåva.

Matte sa...

När jag läser bibeln läser jag vad det står. Om man har som utgångspunkt att det inte kan finnas något däri som strider mot vad man anser vara gott uppförande och god moral, då är det naturligt att tolka, omtolka och glömma bort de delar som inte stämmer med ens uppfattning. Att det är skrivet symboliskt eller att orden egentligen betyder något annat.

Markus 7

Jesus säger (enligt Markus 7)

7:9 And he said unto them, Full well ye reject the commandment of God, that ye may keep your own tradition.

7:10 For Moses said, Honour thy father and thy mother; and, Whoso curseth father or mother, let him die the death

Alltså, enligt NT så bör man döda sina barn om de smädar sin fader eller moder. Det står faktiskt så...

Nåd? En sanning att leva efter?

Anonym sa...

Okej, till Anonym som skriver att islam förespråkat våld vilket INTE kristendomen gör så säger jag som de som har kommenterat till det. Att det står MER om våld och hemskheter i bibeln, det står till och med att incest är okej! Och som troende muslim vill jag påpeka att det finns hundratals olika biblar som är skrivna för att passa in i olika tidsepoker och perioder. Och då vill säga ändrad av en människa. För mig så försvinner all andlighet när människorna kommer på "guds ord" själva. Om man skulle kasta ALLA troende skrifter, toran, biblar, koraner i havet så är den enda boken som skulle bli helt "återuppbyggd" koranen. Vet du varför? För människor som lever iSverige, Malaysia, Saudi Arabien, Australien, ALLA har samma bok. Alla läser samma suror när de ber och ugår efter samma skrifter idag som vi gjorde för 1400 år sedan. Koranen gäller för all livstid och kommer aldrig att göras om..

svamlade mig bort lite där märkte jag men hur som helst, läs koranen innan du dömer den..

Matte sa...

Ja du muslimske anonym. Måste vara kul att tävla om vem som är mest fundamentalistisk... Du vinner säkert. Fantastiskt att man kan vara så oerhört stolt över exakt hur bokstavstrogen man är.

Vilkan av bibeln eller koranen som är mest våldsam? Tja, om det nu är relevant så vill jag citera följande: http://dwindlinginunbelief.blogspot.com/2006/06/which-is-more-violent-bible-or-quran.html

Där man räknat ut att ca 3% av verserna i bibeln innehåller våld och ca 8% i koranen. Alltså, jag är inte säker på att alla håller med om din slutsats. Att det sen står mer om våld i bibeln beror naturligtvis på att det är en mycket tjockare bok. Ungefär som det står mer om våld i femtio deckare än i en.

Anonym sa...

Fundamentalism var absolut ingenting jag menade, det jag ville poängtera är att även om inte alla muslimer kan koranen uantill så kan alla iallafall nånting av den, vilket är ett måste eftersom man ber och i sin bön läser vissa verser. ALLA muslimer i hela världen kan "fathia", läser exakt samma ord i samma syfte. Jag tycker att det är rätt facinerande att en tredjedel av hela värdlens befolkning har samma bok, samma texter som inte har ändrats genom tidens gång.. Och jag förstår inte varför du är så kritisk mot allt som heter religion? De flesta i världen som är religösa är inte dåliga människor, några få är det och dessa syns!!De flesta av dem som syns gör fel mot sin religion.. Tänk på hur många människor som är goda å bra människor åxå, fast dem är religösa så vad får du ut av att kritisera dem deras val av tro?

Matte sa...

Då det du skriver kan tolkas som att du ser det som en fördel (islam är bättre) på grund av att koranen är satt i sten och att texten bara finns i en variant och inte behöver tolkas etc, då har jag inget annat alternativ än att påstå att du är stolt över fundamentet för din tro, att det är perfekt och inte har ändrats - att det verkligen är guds ord. Kort sagt, så definierar jag fundamentalism.

Du verkar alltså vara stolt över att det inte går att misstolka eller bortse ifrån alla de hundratals passager i koranen som handlar om våld, och där man i många av dem förespråkar våld.

Andlighet är ju för dig, enligt vad du själv skriver detsamma som den (fundamentalistiska) tron på en av gud given/skriven obestridlig skrift. Utan vetskapen att allt som står där är "sanning" anser du dig inte kunna vara andlig.

Matte sa...

Och visst, det flesta religiösa människor i världen är goda människor, som inte gör någon förnär. Men, det finns väldigt många religiösa, vilket gör att den/de procententer som tar sig till skrifterna i dess bokstavliga och våldsamma mening kan räknas i inte tusentals utan kanske även miljontals. Sen är det inte bara den fysiskt våldsamma delen av religion jag är mot. Det finns mycket annat, men den våldsamma delen är naturligtvis en av de värre och en av de stora anledningarna till att jag driver denna blogg.

Anonym sa...

Ja, jag är en troende muslim, och om du menar att man är fundamentalist för att man tror på det som står i koranen så, ja då är jag vell de då. Men jag är ingen mördare eller våldförespråkare för det. Jag behandlar alla rättvist, ser inte ner på folk som inte är muslimer, försöker inte få hela världen att konvertera till islam, och hatar nog såkallade terrorister mer än någon annan. Den lilla del människor som gör saker i islams namn (fast religionen inte tillåter det) förstör för resten av/majoriteten av alla muslimer i världen..Det är bara synd att såna som du bland annat har sån dålig syn på islam och religioner. Religioner är i grund och botten byggda på en kärlekstanke. Man ska vara god mot sin nästa och leva i harmoni. Men om någon krigar mot dig, vill dig illa, bråkar med dig, skadar dig elelr någon i din familj så är det tillåtet för dig att ingripa och försvara och skydda. De är det våldet som är okej inom islam. Det är aldrig okej för en muslim at vara den som startar ett bråk eller krig och man ska alltid försöka lösa det på bästa sätt..

Det är så islam lär, islam är felfritt men inte människorna. Så döm islam för vad religionen är, inte efter människorna som utför saker i religonens namn.

Matte sa...

Det jag kritiserar är religionens inverkar på individens frihet i samhället. Att därmed säga att man antingen måste kritisera religionen eller männisorna som utövar den är nog svårt att leva upp till. Det måste nog bli både ock.

Menar du på fullt allvar att mycket av det våld som utförs med Koranen som grund inte hittar sitt stöd i Koranen? Menar du att just du vet att din tolkning av Koranen är den rätta, men alla de som begår våldshandlingar har tolkat den fel? Menar du att de passager i koranen som predikar icke-våld går före de som predikar våld? Hur vet du det?

Att Koranens gud avskyr de otrogna torde vara rätt klart. Att koranens gud (likt bibelns) önskar de otrogna brinna i en eld "vars bränsle är av män och sten" är ju solklart. Att de otrogna skall dödas, varhelst man än finner dem, likaså.

Anonym sa...

Islam är en enkel religion, man ska tro på en gud och följa den väg som är den rätta. Om man lever som en muslim ska göra så blir man en god människa så är det bara. På flera ställen i koranen står det att den bästa människan som vi ska sträva efter att likna är profeten muhammed (saw). Så om man är osäker på något som står i koranen, vilken är en så djupt skriven bok, så ska man läsa om profetens hadither och sunna. Jag kan säga såhär att i de flesta fall där våld förekommer med koranen som grund inte lever upp till vad som är tillåtet och i många fall förbjudet. Ta självmordsbombare till exempel. Dem tror att dem blir martyrer då de spränger sig själva å några civila, för att visa sitt missnöje med landests styre tex. I Irak finns de falska imamer som lockar tll sig människor och lovar dem paradiset om de gör detta, och imamer ses som någonting högt och folk respekterar och lyssnar på dem. Här gör de falska imamerna fel enligt religionen, självklart, Och de människor som tror på detta gör också fel för det tar inte reda på sanningen själva. Men vad står det i alla tidningar? Muslimsk självmordbombare hoppas på paradiset.....typ.. Och allt blir så fel och förvridet. Och hur vet jag det här? pågrund av att jag har släkt och vänner i Irak som upplever sådant väldigt ofta. Folk i väst tror att detta är islam.. Det är det som är sorgligt.. Läs en bok om profeten muhammed (saw) och hur han levde, vad han gjorde och sa. SÅ är det muslimer ska leva för DET är ISLAM!

Matte sa...

Anonym: Jag önskar att alla såg på sin religion som du gör. Jag är på din sida i det avseendet. Problemet är att en så stor människor inte gör det. Många av de som inte är på din sida är, som du själv påpekar, Imamer, och andra personer som får ett följe enbart på grund av sin auktorietet, som inte fördömer våldshandlingar, eller till och med uppmuntrar till våld.

Problemet är att, om man anser att en så stor mängd text är "lag", en så stor mängd text som kan tolkas, som delvis är självemotsägande, så gör det att människor kommer att tillämpa och leva efter lagen på olika sätt. Vad som är rätt Islam och fel Islam verkar ingen direkt veta, och ingen kan påstå att den andre har fel. Alla kan hitta stöd för sin tolkning i samma text, och andra kan påstå att de har fel.

Med en bok som har som utgångspunkt att de otrogna skall lida all helvetets kval, bara för att de inte tror på orden i boken, så står dörren öppen för illdåd i bokens namn.

Som jag ser det är det upp till sådana som dig att säga ifrån, att aktivt motsätta sig vissa passager i boken, att skriva om boken, att ta ut de avsnitt ni väljer att leva efter och aktivt frånsäga er tron på att det övriga materialet är Guds ord. Problemet är att jag inte kan utläsa den viljan ens hos fredliga troende som dig. Antingen sväljer man hela paketet eller så sväljer man det inte alls. Eller?

Anonym sa...

Nu har vi kommit till det stora problemet i diskussionen. Problemet som aldrig går att lösa. Jag som troende muslim, tror att koranen har blivit uppenbarad och att det är guds ord. Koranen har inte ändrat så mkt som en punkt sedan den uppenbarades till profeten muhammed (saw) , vilket för var ca 1400 år sedan. Vilket fortfarande gör koranen till guds ord utan massa ändringar från en människa. Som troende muslim kan man inte ens tänka sig att göra om, lägga till eller ta bort stycken därifrån. Ska vi veta bättre en våran skapare? Så det finns inte på världskartan. Så har ju de kristna gjort och det har ju inte kommit mkt bättre saker ur det för den sakens skull, eller hur? Då vill miljontals människor vara med å bestämma å ta bort å lägga till, det leder bara till kaos.

Och som muslim så måste man ha kunskap om sin egen religion, innan man blir muslim så att säga. Vissa säger ju att man "föds in till islam" vilket inte stämmer. Man kan få en muslimsk uppväxt men man måste själv välja att bli muslim eller inte, detta beslut ska vara taget med kunskap i sin hand. Tyvärr i de flesta "muslimska" länder så har religionen sakta men säkert blivit mer som en kultur. Folk gör saker bara för att man ska göra det. Bara för att alla tidigare i ens generationer har gjort så. Det är inom islam fel att göra såhär. Så när folk ser på tv om massa skit i dessa "muslimska" länder så skyller folk på islam. Folket som kanske utför handlingarna har aldrig ens öppnat en koran och kanske är lika troende muslim som du är kristen. Men folk tänker inte så långt. Folk ser " skit händer i Irak- Irak är muslimskt- Muslimer är skit- Islam är skit" Förstår du problematiken?

Och om man skaffar den kunskap man ska ha om sin religion så finns det inga kryphål, inga motsägelser eller liknande. Det hela är väldigt enkelt. Läs vad koranen säger, Praktisera så som profeten var. Det finns inget annat. Och som sagt om man undrar över något som står i koranen, om man inte kan förstå eller tolka något därifrån så finns det tusentals olika hadither eller nedsrivna sunnat som garanterat kan svara på dina funderingar. Men människor i många fall går inte så långt, de stannar vid en koran text de inte riktigt förstår och hittar på en egen lösning. Visst kan dem göra det om dem vill men det blir inte islam...


Återigen, den här andligheten när det gäller tron är näst intill omöjlig att disktera med en ateist. Du kommer aldrig förstå så länge du inte ens tror på en högre makt. Så är det bara. Men oavsett det så kan man iaf prata, diskutera ,vara vänner, utbyta synpunkter och hålla diskussionen på en respektabel nivå. Vi tycker och tror olika så är det bara...

peace.

Kuffir sa...

Anonym sa: "På flera ställen i koranen står det att den bästa människan som vi ska sträva efter att likna är profeten muhammed (saw). Så om man är osäker på något som står i koranen, vilken är en så djupt skriven bok, så ska man läsa om profetens hadither och sunna.",
"Och om man skaffar den kunskap man ska ha om sin religion så finns det inga kryphål, inga motsägelser eller liknande. Det hela är väldigt enkelt. Läs vad koranen säger, Praktisera så som profeten var. Det finns inget annat. Och som sagt om man undrar över något som står i koranen, om man inte kan förstå eller tolka något därifrån så finns det tusentals olika hadither eller nedsrivna sunnat som garanterat kan svara på dina funderingar."
Jag vill gärna hänvisa till följande länk. http://www.faithfreedom.org/the-challenge/
Det kan säkerligen uppfattas som provocerande med tanke på de anklagelser som görs. De är dock uppbackade med flera citat och utdrag ur koranen, hadither etc etc. Om Anonym känner att det är felaktigheter och/eller lögner så har Anonym ett gyllene tillfälle att tjäna 50000USD...
Vänligen bemöt dessa anklagelser med stöd ur ovan nämnda texter. Förvisso väntar jag mig att bli fördummad som oförstående och islamofob, kanske till och med hot...
För er som är intresserade av vad islam är och vad deras texter handlar om är länken väldigt intressant. Givetvis ska man läsa allt med kritiska ögon. För mig är det lätt att avfärda religionen som vidskeplighet. För Anonym (citerad ovan) är det en helt annan sak att avfärda det som står i koranen etc... om det verkligen står så... MEN det kan ju Anonym isåfall bekräfta med riktiga källhänvisningar :-)

Matte sa...

Anonym sa:

"Nu har vi kommit till det stora problemet i diskussionen. Problemet som aldrig går att lösa. Jag som troende muslim, tror att koranen har blivit uppenbarad och att det är guds ord. Koranen har inte ändrat så mkt som en punkt sedan den uppenbarades till profeten muhammed (saw) , vilket för var ca 1400 år sedan. Vilket fortfarande gör koranen till guds ord utan massa ändringar från en människa. Som troende muslim kan man inte ens tänka sig att göra om, lägga till eller ta bort stycken därifrån. Ska vi veta bättre en våran skapare? Så det finns inte på världskartan. Så har ju de kristna gjort och det har ju inte kommit mkt bättre saker ur det för den sakens skull, eller hur? Då vill miljontals människor vara med å bestämma å ta bort å lägga till, det leder bara till kaos."

Det du skriver ovan poängterar nästan allt jag inte tycker om med religion, och nästan allt jag anser vara faran med religion.

1. Att förlita sig blint på auktoritet.

2. Att därmed inte kunna förhandla om sina åsikter och kunskaper om världen

3. Att med sin religion som alibi vara nöjd med sina kunskaper - att motverka lärande och utveckling

4. Att, om man kan acceptera givna sanningar (som kan vara mer eller mindre fantastiska i sitt uttalande om världen) utan tillstymmelse till rationella argument eller bevis inom ett område, så har man lättare att acceptera givna sanningar inom ett annat område, på samma sätt.

Tex att judar är avskum och bör utrotas. Varför? Därför att X säger så.

Matte sa...

Anonym sa:

"Och som muslim så måste man ha kunskap om sin egen religion, innan man blir muslim så att säga. Vissa säger ju att man "föds in till islam" vilket inte stämmer. Man kan få en muslimsk uppväxt men man måste själv välja att bli muslim eller inte, detta beslut ska vara taget med kunskap i sin hand. Tyvärr i de flesta "muslimska" länder så har religionen sakta men säkert blivit mer som en kultur. Folk gör saker bara för att man ska göra det. Bara för att alla tidigare i ens generationer har gjort så. Det är inom islam fel att göra såhär. Så när folk ser på tv om massa skit i dessa "muslimska" länder så skyller folk på islam. Folket som kanske utför handlingarna har aldrig ens öppnat en koran och kanske är lika troende muslim som du är kristen. Men folk tänker inte så långt. Folk ser " skit händer i Irak- Irak är muslimskt- Muslimer är skit- Islam är skit" Förstår du problematiken?"

Det du säger om religion - att man gör det bara för att göra det - är ju inbyggt i religionen. Det är inte bara tradition. Annars hade inte religionen en gång vuxit sig så start.

Det handlar återigen om tilltro till auktoriteter.

Gud finns - därför det står i koranen, och Muhammed var hans sändebud. Kom inte och påstå att du kan argumentera rationellt för att detta påstående verkligen är sannt. Du tar det för sannt eftersom du har valt att tro att det som står i Koranen är sant.

Varför kan man då tänka sig att man vill tro på det?

Därför att föräldrarna har sagt att om du inte tror det så står det i koranen att du kommer att brinna i helvetet, för evigt.

Där har du en enligt mig bra början till (del-)förklaring av varför religioner kan överleva och växa sig stora.

Gäller naturligtvis även kristendomen och judendomen.

Matte sa...

Anonym sa:

"Och om man skaffar den kunskap man ska ha om sin religion så finns det inga kryphål, inga motsägelser eller liknande."

Det där är ju fullständigt nonsens, pardon my french.

Matte sa...

Anonym sa:
"Och som sagt om man undrar över något som står i koranen, om man inte kan förstå eller tolka något därifrån så finns det tusentals olika hadither eller nedsrivna sunnat som garanterat kan svara på dina funderingar."

Och vem skrev dessa? Människor eller Gud? Efter det att du svarat - hur vet du det?

Matte sa...

Anonym sa:

"Återigen, den här andligheten när det gäller tron är näst intill omöjlig att disktera med en ateist. Du kommer aldrig förstå så länge du inte ens tror på en högre makt."

Ok, så att för att förstå hur man kan tro på en högre makt (vilket krävs för att tro att tex Koranen är skriven av en sådan) så måste jag först tro på en högre makt.

Erkänner du alltså att man måste uppfostras in i tron? Annars ser jg inte hur det är möjligt.

Varför, om du inte blev uppfostrad till det, började du annars tro på en högre makt?

Anonym sa...

Jag orkar inte skriva svar på dina frågor o olika inlägg så jag ska försöka sammanfatta mig..

Att man förlitar sig till en auktoritet som du nämner är att man tror på en gud, en skapare, och att man bara lever i ett syfte om att lära känna honom, följa den rätta vägen, och tron om att den här världen inte är allt. .Men allt detta står absolut inte i vägen för utveckling och lärande. Det är näst intill obligatoriskt för en muslim att ta reda på kunskap, att lära sig saker om ALLT, inte bara om religionen. I en hadith så nämner profeten(saw): Sök all kunskap ni kan få, sök även i Kina. ( ordagrant vet jag inte om detta är korrekt men i sina hela drag) Både män och kvinnor ska alltså lära sig så mkt man bara kan och självklart utvecklas ifrån det - så länge man inte går emot det gud föreskriver.

Men att utvecklas kan betyda olika saker för olika människor..Att utvecklas genom att förbättra miljön, vårat sätt att leva när det gäller kost och träning, läkemedel,teknik mm är självklart sådana saker muslimer med vill utveckla, det kommer bara positivt ur det. Men sedan en sån sak som många svenskar pratar om när det gäller utveckling är tex äktenskap, klädsel och sexuella relationer. Att man är gammalmodig och strikt om man inte vill ha sex före äktenskap eller håller sig till en partner, eller inte vill ha ett linne och kort kjol på sommaren. Den utvecklingen har vi haft i väst, men vem säger att det har lett till något bättre? Jag kan bara se det som negativt i de stora hela förutom att man kanske får sig en skön natt med en främling. Men vad fan e det om man jämför vad man kan få för sjukdomar å skit av det?Eller att ha tusen underbara nätter med en person man verkligen älskar? Och vad man vill ha på för kläder sig är ju personligt.

Så utveckling i all ära, men bara för att folk i väst tycker muslimer är "tråkiga" människor som lever kvar på stenåldern för dem inte dricker, klär av sig, har sex med vem som helst å går på krogen betyder inte det att detta är den bättre livsstilen. Vi följer bara det gud vill att vi ska göra och det håller oss borta från massor av problem.

Och vi lever här på jorden i syfte om att få det bättre i livet efter det här jordiska. Som en annan hadith nämner : "Lev på jorden som att ni är på en genomresa"
Vi lever inte "bara för att" ,vi lever i hopp att få något bättre än detta i nästa liv och tro på våran skapare. Det är absolut inte "bara för att" utan det är vad hela det här livet går ut på för en troende.

Okej, my french., om du nu tycker jag pratar så mycket nonsens, ge mig några exempel på dessa kryphål?

Jag tror, att om man bara ser jordens, livets, universums uppkomst bara som en slump, är det svårt att diskutera om någon högre skapare av detta med någon som inte tror på nåt. Nån som bara tror att "de är för att de är" och att meningen med det här livet är att sova,äta,arbeta, ha sex.
Förstår du vart ja vill komma? Om båda tror på någonting större än oss själva, kan man diskutera sig vidare därifrån. Det är svårt att göra med en som inte tror på nåt.

Jag har växt upp i en ganska ateistisk familj. Eller dem "tror på nåt men vet inte vad". Jag har aldrig haft en religiös uppväxt utan jag har hittat min väg på egen hand. Jag har alltid trott på något högre, jag har alltid vart säker på att allt inte kan ha blivit skapat för ingenting, av ingenting. Sen har religioner alltid intresserat mig och islam var min religion, utan tvekan.

Jag vet många andra som vart/är i min situation.. Så man måste absolut inte ha blivit uppvuxen eller hjärntvättad med religion som du verkar tro, för att finna den. sen vet jag folk som tvärtom har växt upp med religösa föräldrar men inte alls blivit religösa själva. Så religion är och ska vara något personligt. Jag vet att det inte är så alla gånger men detta är fel..

Kuffir sa...

Anonym sa "I en hadith så nämner profeten(saw): Sök all kunskap ni kan få, sök även i Kina. ( ordagrant vet jag inte om detta är korrekt men i sina hela drag) Både män och kvinnor ska alltså lära sig så mkt man bara kan och självklart utvecklas ifrån det - så länge man inte går emot det gud föreskriver."
Intressant tydning och tolkning. Om du gör denna förenkling i hela drag, vilka förenklingar gör en självmordsbombare? Kan det vara så att en självmordsbombare har läst ordagrannt? Du har ju läst koranen två gånger (citat:"Jag har själv läst den två ggr,å är nu på min tredje.). Eller är det OK att göra sin egen tolkning av koranen efter vad man känner...? Kan det vara ett så kallat kryphål ? (citat:"Okej, my french., om du nu tycker jag pratar så mycket nonsens, ge mig några exempel på dessa kryphål?") Jag tyckar att din attityd att inte tolka koranen ordagrannt ger tillfälle till obegränsat med kryphål. Det kan ju vara till det bättre eller det sämre. Har självmordsbombarna uttnyttjat ett sådant kryphål? Eller de kanske bara har försvarat sitt land eller familj efter vad de trodde var bästa sättet, och är då enligt dig berättigade att göra så (citat:"Men om någon krigar mot dig, vill dig illa, bråkar med dig, skadar dig elelr någon i din familj så är det tillåtet för dig att ingripa och försvara och skydda. De är det våldet som är okej inom islam. Det är aldrig okej för en muslim at vara den som startar ett bråk eller krig och man ska alltid försöka lösa det på bästa sätt..).
Jag citerar dig än en gång, "Som troende muslim kan man inte ens tänka sig att göra om, lägga till eller ta bort stycken därifrån. Ska vi veta bättre en våran skapare? Så det finns inte på världskartan. Så har ju de kristna gjort och det har ju inte kommit mkt bättre saker ur det för den sakens skull, eller hur? Då vill miljontals människor vara med å bestämma å ta bort å lägga till, det leder bara till kaos.".
Jag vill gärna veta om man som muslim ska läsa koranen noggrannt och följa vad som står där, eller om det räcker med att höra vad andra säger och sedan känna lite på ett ungefär vad det innebär?

Jag ska göra ett litet påhopp som avslutning...

Jag tror inte att du, Anonym, är så väldigt insatt i vad Islam är. Kolla gärna in länken jag hänvisat till i mitt tidigare inlägg http://www.faithfreedom.org/the-challenge/ När du finner bevis i koranen och hadiths mot den kritiken kan du vara förvissad om att du valt rätt väg. Tills dess kan du alltid fundera över dina egna ord "... finns de falska imamer som lockar tll sig människor och lovar dem paradiset om de gör detta, och imamer ses som någonting högt och folk respekterar och lyssnar på dem. Här gör de falska imamerna fel enligt religionen, självklart, Och de människor som tror på detta gör också fel för det tar inte reda på sanningen själva."

Kuffir sa...

Jag kan inte låta bli att göra ett till inlägg innan sängdags.

Anonym sa "Som troende muslim kan man inte ens tänka sig att göra om, lägga till eller ta bort stycken därifrån. Ska vi veta bättre en våran skapare? Så det finns inte på världskartan. Så har ju de kristna gjort och det har ju inte kommit mkt bättre saker ur det för den sakens skull, eller hur? Då vill miljontals människor vara med å bestämma å ta bort å lägga till, det leder bara till kaos."

Att miljontals människor vill vara med och bestämma kallas för demokrati. Jag tycker att vårt sekulära samhälle är det bästa som finns. Jag vet att fler tycker så, inkluderat alla de muslimer som flyttar från sina muslimska länder till oss...

Lyssna på dessa inslag om en man från Kalifornien som uttalar sig om Skandinavien. Det är inget islamkritiskt, snarare kritik mot fundamental kristen religion isåfall. Det är två delar och tar en dryg kvart att lyssna på (engelska).

http://www.youtube.com/watch?v=cn1il00qIzI&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_eEojwlG4cU&feature=related

Slutligen ett litet provocerande resonemang...
Anonym sa "Men folk tänker inte så långt. Folk ser " skit händer i Irak- Irak är muslimskt- Muslimer är skit- Islam är skit" Förstår du problematiken?"".

Utan att vilja förolämpa någon, men istället resonera på ett motsatt sätt. (Vad väntar jag mig av människor som blir förolämpade av teckningar..??)
Om vi vänder på steken, och använder dina ord:
Islam är skit - Irak är muslimskt - skit händer i Irak.
Förstår DU problematiken nu?!

Anonym sa...

Okej "kuffir": alla hadtiher står inte med i koranen utan är en egen samlings bok. Och här är hadithen jag syftade på:

" Sök och eftersträva kunskap, om [du] så [måste söka den] i Kina. Att söka kunskap är en plikt för varje muslim"

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّ اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّم" استعينوا على إنجاح الحوائج بالكتمان فإن كل ذي نعمة محسود رواه الطبراني"

Som du ser kan man inte tolka den på så många sätt? Går inte direkt att jämföras med en självmordsbombare eller hur? En självmordsbombare dödar sig själv i hopp om att bli martyr. Han försöker inte försvara sig själv utan han dödar sig själv och kanske hoppas att han får med sig några andra i fallet. Om han dödar sig själv, vad ger det för skydd till hans familj eller land?Är det det bästa sättet att lösa något på? att spränga sig själv i luften? OCh självmord är stort haram i islam, som sagt du ska alltid lösa det på bästa sätt helst utan våld, men om någon krigar mot dig eller vill döda dig eller din familj får du självklart ingripa, skydda och i värsta fall om det leder till den andres död så har du inte gjort fel eftersom det var för att du själv och din familj inte skulle dö.. Att spränga sig själv i luften hjälper inte någon.

Självklart ska man läsa koranen noggrant och man ska även följa profetens (saw) hadith och sunna. Och nej det räcker inte med att lyssna på vad någon säger och tro att det är så. Som hadithen ovan nämner är det obligatoriskt för en muslim att skaffa sig kunskap. Man ska ta reda på egen fakta.

Och jag vet nog mer om islam än dig tror jag.. Du läser bara kritisk och anti islam kunskap kan jag tänka mig för det är bara så ni ser det. Jag har vart inne på din länk och jag har sett all den kritik förr. Det är inget nytt. Man hittar så kallade vetenskapliga fel i koranen, skyller på att profeten var pedofil, med mera , med mera. Jag har lagt ner att diskutera om sådana saker för det leder ingenstans. Jag vet vad ni tror och tycker men ni kommer inte kunna ändra min tro med dessa försök. Jag ser saker ur en helt annan synvinkel som ni kanske aldrig kommer förstå. Så kan det gärna få förbli också.

Demokrati är ett vitt begrepp. I grunden handlar det om frihet. Men sedan finns det olika tolkningar på vad frihet är. Demokrati diskussionen är alldeles för djup att försöka sammanfatta här. Det finns sidolånga avhandlingar om begreppet Demokrati och fortfarande kan ingen ge ett konkret svar på vad demokrati innebär. Om man svarar på detta "jo, men demokrati innebär..." så är det fortfarande enligt den som skriver eller säger. Det är inte en universell tolkning på demokrati; en sådan finns inte.

Och Ja, självklart tar muslimer illa upp när folk ritar teckningar och försöker förlöjliga deras ärade profet. På samma sätt invandrare tar illa upp när rasister demostrerar tex eftersom detta kränker någon annan människa..Men det ska vara okej att publicera bilder som upprör 2 miljarder människor, för detta är yttrandefrihet. Men när några muslimer väljer att bränna en flagga är det förkastligt och förnedrande? vart tog yttrandefriheten och demokratin vägen där? Dubbelmoral skulle jag vilja kalla det.

Och mannen på jyllands posten som publicerade de här teckningarna ljuger om han inte visste att han skulle få skit för det. Så varför göra det? Med vetskapen om att så många skulle ta illa upp, varför göra en sån sak?

Och även här kan vi inte komma överens, jag tycker att islam är bra, men människor inte alltid gör bra saker i islams namn, du säger att islam är skit därför gör människor skit.. Hur ska man komma ifrån dehär? jag tror inte det går och väljer nog att lämna diskussionen eftersom vi inte kommer någon vart. Vi tänker för olika helt enkelt.


Om jag har förolämpat någon så har de inte vart min mening. Jag tror alla människor i världen försöker hitta en trygghet, ett rätt sätt att leva på. Alla har frågor om livet, döden, alltings uppkomst med mera. Vi tacklar detta på olika sätt. Så medan vi är här på jorden under denna korta tid, så borde vi acceptera och respektera varandra mer. Låta dig ha din åsikt och jag ha min.. Vi får vell se vem som har rätt när vi dör helt enkelt:P

tack för mig!

Kuffir sa...

Jag har förgäves sökt i böckerna efter din påstådda hadith. Vill du hjälpa mig att finna den? Sahih Bukhari, Sunan Abu-Dawud eller någon annan? Gärna vilket nummer den har också?
Imponerande med arabiskt typsnitt!

Min jämförelse med självmordsbombare var inte relaterad till texten i hadithen. Det jag menade var att du påstår att hadithen finns och du kan inte återge den ordagrannt och därigenom har du tolkat den på ditt sätt. Min fundering var då om en självvmordsbombare kan göra på samma sätt. Dvs återge och tolka koranen och hadither på sitt eget sätt.
Är det inte viktigt att återge koranen och hadither ordagrannt så att inga missförstånd görs?
Kan jag prata om koranen och utge mig för att vara muslim?
Jag undrar vad de som utger sig för att vara mulimer i andra länder tycker om att du anser att de tolkar koranen fel...
citat: "Här gör de falska imamerna fel enligt religionen, självklart, Och de människor som tror på detta gör också fel för det tar inte reda på sanningen själva."
Jag undrar om de utpekade falska imamerna blir förolämpade...

Jag citerar mig själv:

"Slutligen ett litet provocerande resonemang...
Anonym sa "Men folk tänker inte så långt. Folk ser " skit händer i Irak- Irak är muslimskt- Muslimer är skit- Islam är skit" Förstår du problematiken?"".

Utan att vilja förolämpa någon, men istället resonera på ett motsatt sätt. (Vad väntar jag mig av människor som blir förolämpade av teckningar..??)
Om vi vänder på steken, och använder dina ord:
Islam är skit - Irak är muslimskt - skit händer i Irak.
Förstår DU problematiken nu?!"

Det var ett resonemang, med andra ord en annan vinkel att se problematiken. Det är inte skrivet som min uttalade åsikt, men du tolkade det så. Kan det vara en del av problematiken?

Blev det obehagligt i debatten när du får konkreta frågor och negativ kritik om ditt ämne? Varför skrev du i den här bloggen isåfall?
Man har inte alltid rätt. Även om du har rätt och någon påstår att du har fel, så är väl inte det en förolämpning!? Tyvärr är det en vanlig reaktion från de som utger sig för att vara muslimer - att tolka negativ kritik som förolämpningar och förtryck. Även om kritiken är saklig och underbyggd med fakta.

Min kritik av islam riktar sig direkt mot skrifterna. Är de fel eller rätt. Påstår du något om islam så ha belägg för det ur skrifterna. Den som utger sig för att vara muslim, ska följaktligen leva efter islams skrifter.
Angående koranens tydlighet 5:15, 5:16, 10:15, 6:114, lättförståelighet 44:58, 54:22, 54:32, 54:40 och utan motsägelser 2:1 (koranhänvisningar).

Anonym sa...

Jag menade inte att jag hade blivit folämpad på något sätt för det har jag absolut inte blivit. Jag vet att folk i väst har en negativ bild av islam på många sätt. Jag blir bara glad om jag kan förmedla någon god tanke istället, jag skulle vilja att fler förstod vad islam egentligen handlar om. Inte för att jag vill konvertera om dem till islam utan för att få folk att sluta se ner på oss. Vi som lever här är svenskar med en annan tro. Så jag tror ökad förståelse, ökad kunskap och fakta skulle leda till att vi accepterade varandra mer. Ett bättre land helt enkelt.

jaja nog om det, Hadithen har översatts ur en hadith-samling sammanställd av Sheykh al-Amin Ali Mazrui. Boken har översatts till engelska av Shaykh Hamza Yusuf under namnet, The Content of Character; Ethical Sayings of the Prophet Muhammed., På sidan där den står har den nummer 22, vet dock inte om det är samma som i boken. Sidan är :

http://www.al-ghazali.org/sidan/hadither_hamza.htm

jag kan diskutera med dig och såna som dig i evigheter, jag tar inte illa upp och blir inte förolämpad. Men om jag märker att varken du eller jag kommer få ut något av det så ödslar det mer tid än nytta.

Du får gärna se koran texter elelr hadither som fel, oetiskt, osant och hemskt...vad du vill, jag ser det inte så och kommer aldrig att se det så..

Nu fick du iallafall hänvisning till hadithen. Finns många andra bra hadither på den sidan.

Ha det bra!

Kuffir sa...

Tack Anonym för din hänvisning. Jag tycker inte att budskapet är fel "Sök och eftersträva kunskap, om [du] så [måste söka den] i Kina. Att söka kunskap är en plikt för varje muslim.". Det verkar helt förnuftigt och bra resonerat.

Din hänvisning är till en websida, som i sin tur hänvisar till ett samlingsverk av en nutida författare.

Haditherna bör sannolikt komma från några av de sex accepterade hadithsamlingarna:
* Sahih al-Bukhari
* Sahih Muslim
* Sunan an-Nasa'ii
* Sunan Abu Dawud
* Sunan at-Tirmidhi
* Sunan ibn Majah
Det finns några till:
* Muwatta of Imam Malik
* Musnad of Ahmad ibn Hanbal
* Sahih Ibn Khuzaima
* Sahih Ibn Hibban
* Mustadrak of Al Haakim
* Musannaf of Abd al-Razzaq

Om jag ska vara källkritisk, så undrar jag om hadithen vi diskuterar verkligen är en autentisk hadith? Kan jag återfinna den i någon av de historiska hadithsamlingarna? Om jag inte kan finna den där, så är den rimligtvis bara ett välformulerat ordspråk av författaren till boken.

Det kan tyckas som att jag är onödigt ifrågasättande till hadithen. Observera att jag accepterar budskapet i den. Det jag ifrågasätter är om det verkligen är en hadith.
Sedan kan man ifrågasätta om det kan bli översättningsfel genom alla led. Först en gammal ursprungshadith, som översätts i en relativt ny bok, som i sin tur översätts till en hemsida.

Det du utger för att vara islam måste väl rimligtvis ha fullständigt stöd i koranen. Med hjälp av hadither för att klargöra och tolka (vilket iofs motsäger mina koranhänvisningar i tidigare inlägg). Om inte det stödet finns så är det ju inte islam.
Om du inte håller med resonemanget så betyder det att vad som helst kan vara islam bara man tycker att det låter bra och förnuftigt. Tyckandet är som bekant delat. Du tycker att söka kunskap är bra och då är det islam. Kvinnan i följande länk
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article4328564.ab
är säkert helt övertygad om att det hon gjorde var bra och förnuftigt (säkerligen med något textavsnitt ur koranen) och anser att det är islam.
Den kvinnan är faktiskt den bild vi har av islam. Om du eller någon annan har bättre bilder av islam, så visa dem då.

Som exempel:
Sekulära svenskar är med och demonstrerar mot israels attack mot Gaza.
Muslimer i muslimska länder jublar och firar nyheten om 11/9 dådet. Tyvärr tog det lång tid innan västerländska muslimer fördömde det dådet (kanske pressade av omgivningen då de faktiskt bor mitt bland de som var måltavlan, västerlänningar). Man kan argumentera att väst-medier bara visar det dåliga. Men i såfall borde det finnas material hos muslimska medier (Al-jazira etc) som visar en bild av muslimer som fördömmer muslimska terrordåd och övergrepp.
Jag har tex inte hittat bilder på västerlänningar som jublar och firar israels senaste attacker.

Eftersom jag vill tänka själv så vill jag gärna hitta fakta, inte bara köpa vad andra säger rakt av. Därav följer att jag är väldigt ifrågasättande.
Så länge som jag bara ser dåliga bilder av islam, så kommer det tyvärr att vara min uppfattning av islam. Om muslimer vill bli betraktade som goda, då måste ni visa goda bilder. Det räcker inte med att säga att man är god, man måste göra gott också.

Kuffir sa...

Vad händer? Anonym tystnade, eller kanske bortrest...
Här är en till "fredlig" bild av islam, eller rättare sagt av en av dess fredliga förespråkare.

http://www.buffalonews.com/494/story/578644.html

Jag har inte funnit muslimska fördömanden av denna handling. Kan det bero på att handlingen finner stöd i koranen måntro? Frugan kanske hade vänstrat lite? Historien är nog påhittad..?

Kuffir sa...

Återigen en fredlig bild av islam.

http://fredimellanostern.wordpress.com/2009/03/01/video-hjalparbetare-brot-ihop-infor-palestinsk-dodskult/

Matte sa...

Kuffir - här är det viktigt att hålla reda på päron och äpplen - anser du att det som visas direkt kan kopplas till Islam, eller är det en möjlig indirekt koppling?

Jag ryggar inte för att peka finger på religionens del i problematiken, men det kunde vara intressant att se hur du ser dessa kopplingar i det aktuella fallet.

Kuffir sa...

Helt rätt, Matte!
Den korta filmen är ett urdrag ur en dokumentär "Road To Jenin", av den franske filmaren Pierre Rehov. Den berättar om händelserna i Jenin på västbanken 2002.
Är palestinierna muslimer? Hur står dom till islam??
http://www.sapereaude.se/hamas.html
http://www.sapereaude.se/hisbollah.html
PLO´s stadgar är inte lika religiösa som dessa men då kan man kolla in den här filmen.
Notera särskilt kommentarer från Walid Shoebat (fd PLO-terrorist)
http://video.google.com/videoplay?docid=-871902797772997781

Frågor att ställa sig...
Varför sitter barn och vill bli martyrer? Vad är en martyr i detta avseende?
Varför ljuger Palestinierna (m a o vilseleder hjälparbetare och omvärlden)? Med erfarenhet av dessa lögner, kan vi lita på palestinierna nu och i framtiden?
Sök gärna på internet om islam, jihad, shahid, al-takeya, begreppet abrogering.
Lättast är att kolla in de islamkritiska sidorna, då de oftast hänvisar direkt till källorna. Källorna kan man sedan kontrollera på islamvänliga/neutrala sidor.
Jag vill gärna att alla själv tar reda på fakta och bildar sig en uppfattning. Det är därför jag brukar hänvisa till länkar med film. Givetvis ska man sålla med kritiska ögon och öron!
Mina hänvisningar kan ju vara falsk propaganda, vad tror just du?

Avslutningsvis, JA! Jag tror att det jag visade tidigare har en direkt koppling till islam.

Jag är också beredd att revidera min åsikt om någon kan visa en annan bild av islam.

Kuffir sa...

Här är fler exempel på kopplingen till islam i mitt inlägg från 2 mars.

http://www.pmw.org.il/

Beakta att toppdomänen är från israel (.il) och den ansvarige är från israel. Min (personliga) bedömning är att den är tillförlitlig, dvs det är inte osanningar även om det är en samling av negativ kritik. Se bilder och filmer, och avgör själv!

Givetvis kan man inte dra hela den muslimska världen över samma kam..!?
Däremot kan vi notera att inga av islams företrädare i något land någonsin offentligt (eller inofficiellt) har fördömt det palestinska agerandet i islams namn (eller överhuvudtaget för den delen). Mao anser jag att det palestina gör i islams namn har fullständigt stöd från hela muslimska offentliga delen av världen. Självklart kan enskilda muslimer vara av motsatt åsikt...