tisdag 8 juli 2008

Jesus - en i mängden

Historien upprepar sig. Det som många historiker redan känner till, att Jesus var en av många apokalyptiker som agerade utifrån en av den tidens många judiska traditioner och samhällsyttringar får ytterligare stöd, om den stentavla som hittats med en beskrivning av messianska ledare som led, dog och uppstod på tredje dagen, håller vad den lovar. Det intressanta är att Dagen vinklar det som om det vore en naturlig länk mellan judendom och kristendom - som vore det något positivt ur kristen synvinkel. I själva verket är det tvärt om. Texten tyder på att Jesus inte skulle varit den första att dö martyrdöden för sina lärjungar. Den ger i så fall en förklaring till varför det var så viktigt att sprida detta budskap till massorna. En hel del andra intressanta frågeställningar uppstår. Var Jesus en del av den specifika rörelse som trodde just på en lidande messias? Var hans död i så fall planerad? En typ av självmord? Eller är det kanske så att hans korsfästelse, historien om hans död, är uppdiktad av hans följeslagare - för att uppfylla gruppens trosvalar?

Läs mer här. Eller är tolkningen av tavlan att göra en höna av en fjäder? - Ljudlänk (tack Egon för länken).


Får återkomma i detta ämne när jag lyssnat klart på Bart D. Ehrmans föreläsningar i ämnet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

David Nyström sa...

Jo, det märks att du lyssnat till Ehrman: "Det som många historiker redan känner till, att Jesus var en av många apokalyptiker som agerade utifrån en av den tidens många judiska traditioner..."

Detta är inte något som "historiker känner till", utan en tolkning som vissa (inkl Ehrman) gör. Det finns fler forskare att lyssna till...

Ang stenen som hittats kan jag tipsa om den här artiklen.

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1820685,00.html

Även om Knohls översättning stämmer kan man dra olika slutsatser av detta. Förstår om du vill se detta som ett bevis för att kristendomen är falsk, men så enkelt är det tyvärr inte...

Matte sa...

Nej, vem har sagt att det är enkelt... precis som det inte är enkelt att hitta någon som helst bevis för en övermänsklig Jesus, men det hindrar inte miljarder människor ifrån att leva efter tron att så är fallet.

egon berglund sa...

Hör Per Beskow, religions- och kyrkohistoriker. Uttalar sig i P1 om fyndet ” en höna av en fjäder” är hans omdöme, lyssna själva:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&id=1244220

Rabbi von Sydow sa...

En i mängden, hehe!

Rolf sa...

Jag ser det som att det är en sensation om tavlan är äkta. De judiska skrifterna hade då den gången profetian som bevisade att Messias som skulle komma och var identisk med Jesus.

Men då judarna inte såg Jesus som den krigare och befriare som de tolkat Messias som utan istället tog livet av Jesus blev likheten med uppståndelsen i texten till ett dilemma för judendomen och togs därför bort i texterna. En öppen kunskap doldes med syftet att likheterna var för stora och kunde få judarna att vända sin ilska mot prästerskapet. Prästerna fick troligen omtolka judarnas skrift för att inte judendomen helt skulle falla och prästerskapet stå till ansvar för avrättningen av Messias.
Men mitt resonemang bygger på att tavlan är äkta och detta vet vi inte.

Kjell Nordberg sa...

Hälsar dig välkommen till "Svenska kyrkan och medlemskapet" som du når via bannern "namninsamling" på "bildning.se"
Ser fram emot din underskrift, några rader i forumet och gärna dina tankar kring initiativet på din blogg!