tisdag 29 juli 2008

Lyssna på din inre röst...

... eller Guds röst, om du väljer att tolka den som det. Det är vad Ulf Ekman föreslår. Vi skall gå tillbaka till de gamla traditionerna och damma av ordet Lydnad. Lyda Guds ord, som jag antar vi skall hämta ifrån Bibeln eller i direkt kommunikation med Gud. Vi pratar om att anamma religiös galenskap och fanatism, det är det Ulf vill. Fanatism i det att vi skall Lyda Guds lag. Döda den son som sätter sig upp emot sin fader eller moder. Döda den som begår äktenskapsbrott. Döda, lemlästa, stena och förbanna. Det är Ulfs melodi. Eller? Religiös galenskap pratar vi om i det att vi skall anamma de som tror sig höra röster, exempelvis från Gud, berättandes, anbefallandes oss att slå ihjäl, skjuta eller bomba en abortläkare. Som exempel.

- Ta Noa och Abraham som exempel, de lyssnade och handlade enligt Guds ord även fast de inte visste eller förstod hur det skulle kunna bli som han sagt.


Sanna mina ord - Ulf predikar fanatism. Vem är annars jag att säga emot mina inre röster och skona den Gud befaller mig att slå ner på? Att förbanna den som Gud säger åt mig att förbanna?

- Vi måste in i den heliga osäkerheten igen, våga överlåta oss till något vi inte vet vart det leder.


Att Ulf predikar mot rationalism och kunskap, vetenskap och upplysning är kanske inget nytt, men här får vi det återigen svart på vitt. Framtidsanalys? Konsekvensanalys? Nej, kör så det ryker! Om någon i farten därmed stryker, så skit idet!

Jag skriver bara det här idag, för att en dag kunna slippa.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Jens sa...

Man kan köra ett moraliskt utvecklingsperspektiv på det här, a la Kohlberg.

På den första nivån styrs vi av egot. Lyssna på rösterna och gör som du vill. Skit i allt annat.

På den andra nivån tänker vi mer rationellt men följer oftast konventioner och sociala "regler".

På den tredje nivån agerar vi rationellt MEN, när vi står inför ett dilemma eller vi inte kan göra en fullgod analys av situationen, så litar vi på intuitionen (ungefär Guds röst??) och hoppas på det bästa. Typ intuition + rationalitet. Vilket innebär att vi kan agera mot kulturen, för ett högre syfte.

Om man lägger upp det så här, så minskar man risken för att man BARA ska lyssna på Gud eller vilka röster det än är och helt enkelt kasta in handuken och allt vad eget ansvar heter.

Kjell Nordberg sa...

Hälsar dig välkommen till "Svenska kyrkan och medlemskapet" som du når via bannern "namninsamling" på "bildning.se"
Ser fram emot din underskrift, några rader i forumet och gärna dina tankar kring initiativet på din blogg!