fredag 25 juli 2008

Har sju miljoner svenskar frivilligt valt att vara med i svenska kyrkan?

Den här lilla journalistiska ohederliga saltomortalen kan läsas i Dagen:

Kanske väcker det också en viss förundran att det fortfarande finns cirka sju miljoner svenskar som frivilligt valt att stå kvar som medlemmar i det fria trossamfundet Svenska kyrkan. Det har även kommit rapporter om att frikyrkornas medlemstapp delvis börjat plana ut.


Man frågar sig när dessa sju miljoner människor gjort detta val, samt hur medvetet det var. Har det skickats hem blanketter där det har krävts att man fyller i: "Ja, jag vill vara fortsatt medlem i svenska kyrkan"?

Och hur tolkar man uttalandet att "frikyrkornas medlemstapp delvis börjat plana ut"? Ett intressant sätt att skönmåla en troligen inte allt för positiv situation på. Att vrida och vända på orden och dess betydelse är troligen något man blir duktig på som missionär.

Var på begravning idag. Allt var bra förutom när prästen öppnade munnen. Tur att farfar tappat en del av hörseln och slapp höra det mesta av rappakaljan. När prästen talade om att "att tro är en gåva ifrån Gud, det kan vi inte på egen hand" och "hopp är en gåva ifrån Gud, det har vi inte på egen hand", satt jag och bläddrade i psalmboken, med tillägg, och hamnade på stycket där Jesus säger:

Tro inte att jag har kommit med fred till jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd.

Matt 10:35
P

Ty jag har kommit för att ställa en man mot hans far, en dotter mot hennes mor, en sonhustru mot hennes svärmor,

Matt 10:36

och mannens husfolk skall bli hans fiender.

Matt 10:37
P

Den som älskar far eller mor mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig, och den som älskar son eller dotter mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig.Eller, som det uttrycks i Lukas:

Splittring, inte fred
Jag har kommit för att tända en eld på jorden. Om den ändå redan brann!

Luk 12:50
P N

Men jag har ett dop som jag måste döpas med, och jag våndas innan det är över.

Luk 12:51

Tror ni jag är här för att skapa fred på jorden? Nej, säger jag, men splittring!

Luk 12:52

Ty där fem bor i ett hus skall de i fortsättningen leva splittrade, tre mot två och två mot tre,

Luk 12:53
P

far mot son och son mot far, mor mot dotter och dotter mot mor, svärmor mot sonhustru och sonhustru mot svärmor."Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Maja sa...

Just det, han var ingen mes, Jesus. Han vet att åsikter startar eldar, orsakar splittring, skapar oro i relationer. Inget för den som vill ha saker som de alltid varit, alltså.

Fast du kanske är bokstavstrogen och tror att det faktiskt betyder svärd?

Matte sa...

Nej, jag är inte bokstavstrogen, men jag trodde faktiskt kristna var för fred på jorden, och inte splittring ... men du kanske tolkar det som att splittring är något bra och att vara motståndare till fred absolut inte betyder krig och oenighet... och det är klart, om jag tillåts tolka att ost betyder korv, rädisa betyder Han-Solo... så kan jag urskulda vad som helst, sagt av vem som helst, hur som helst.

Eller menar du att det faktiskt finns sätt att tolka det som står i bibeln som faktiskt har med det som står där att göra?

Eller medger du att du alltid väljer att tolka det som står i bibeln utefter det du vill att det skall stå, oavsett vilka övergrepp på språk och logik du måste göra? Eftersom du vet att Jesus var god ... han var ju Gud, och Gud är ju god?

Utgår man ifrån en given slutsats så är det klart att man måste tvinga tvångströja på vissa premisser.

Andreas H sa...

Nä men matte, du orsakar ju själv splittring och konflikt genom ditt religionshat - och väl bekomme, säger jag, du tror ju på din mission och måste få uttrycka dina åsikter. Även om de väcker splittring.

Jesus definierar ju själv vad han menar med "inte frid utan svärd": han syftar inte på korståg och svärdsmission ("stick ditt svärd i skidan, för den som tar till svärd ska förgås med svärd" sa han till Petrus) utan på att hans förkunnelse om frid med människor och frid med Gud ÄR kontroversiell - än idag, se t.ex. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156384

Den ofrid han våndades över och som obevekligen följde i hans fotspår drabbade i första hand honom själv ("jag har ett dop att döpas med och hur våndas jag inte innan det är över"). Men jag tycker att du borde kunna sympatisera med Jesus situation: du vill väl inte heller ha ofred men tvekar ju ändå inte att röra om i grytan och väcka folks (i det här fallet somliga religiösas) aggressioner för att det du betraktar som sanning ska komma fram.

Kjell Nordberg sa...

Hälsar dig välkommen till "Svenska kyrkan och medlemskapet" som du når via bannern "namninsamling" på "bildning.se"
Ser fram emot din underskrift, några rader i forumet och gärna dina tankar kring initiativet på din blogg!