Före "The Intelligencesquared" i England debatten röstade åhörarna om huruvida de ansåg Katolska kyrkan var en "force for good" i världen. Ca 650 var för detta påstående medans ca 1100 var emot. Ett par hundra var inte säkra. Efter debatten, som du kan se första delen av här, var den överväldigande majoriteten av de som röstade ja omvända och ansåg att Katolska kyrkan EJ är en god kraft i världen. De osäkra var i princip utraderade från statistiken. Christopher Hitchens och Stephen Fry gick hård åt, framförallt den katolske ärkebiskopen, men även den MP som ställde upp. Med information och upplysning så vänder sig folk bort från, åtminstone den organiserade formen av, religionens kättingar.
söndag 22 november 2009
tisdag 4 augusti 2009
Dagens stolpskott
Står Karl-Erik Nylundför i Ålandstidningen. Efter att ha gått igenom diverse religiöst motiverade övergrepp konkluderar han enligt följande:
"Avskräckande exempel finns inom alla religioner. Ronnie Aspbäck har fel när han säger att hinduer inte förföljer kristna. Det sker dagligen i Indien. Många är de kristna som fått sätta livet till i förföljelserna. Så ingen religion är oskyldig. Men jag hävdar ändå att det inte är religionen det är fel på - utan människan."
torsdag 30 juli 2009
Hör gud bön? Fungerar bön?
Två olika frågor. Relaterade, men inte identiska. Vad menar man, som kristen, eller rent generellt när man säger gud hör bön? Hör gud alla böner? Hör gud alla typer av böner? Eller bara vissa? Hör han inte de typer av bön som skulle röja hans existens en gång för alla? Hör han bara därmed ovetenskapliga böner? Eller kan det vara så att han bara hör de böner som inte kräver något ingripande ifrån hans/hennes sida? Sådana böner som individen själv är fullt kapabel att förverkliga, utan ingripande från en övernaturlig entitet.
Det finns evidens för att gud (märkväl att jag här talar i termer av att gud finns, vilket är en premiss som jag naturligtvis inte tror är sann, men "for the sake of the argument" så behövs det här) inte hör de förböner som bads för de sjuka som skall genomgå svårare operationer.
Men fungerar då bön? Det beror på vad man menar. Den som menar att bön kan hela vid svår sjukdom, eller få lemmar att växa tillbaka, den har nog svårt att hitta bevis för det. Men det som menar att bön fungerar som avslappningsmetod, som ett sätt att lugna ner sig och hämta andan i en stressig vardag, den kan säkert hitta stöd för detta i litteraturen. På samma sätt kan nog sägas gälla den som hävdar att bön fungerar som en tankesamlare, som ett sätt att fokusera på en viss uppgift. Inget konstigt med det. Drar man det till sin spets kommer man snart in på ovetenskapliga marker. När bön kan bli farligt. Exempelvis gäller detta de som använder bön på samma sätt som det förespråkas i "The Secret". Där bön, eller positivt tänkande, dras till sin spets och där man istället för att exempelvis gå till en läkare om man tror sig lida av exempelvis bröstcancer skall tänka positivt, så kommer allt att gå bra. Hur många människor har inte dött, och dör än i dag därför att de tar till bön istället för att försöka reda ut sin situation med rationella medel? Hur många har inte dött på sina bara knän under diverse naturkastrofer genom historien, bedjandes om att deras gud skulle rädda dem? Hörde gud inte deras böner? Eller hör han inte den typen av böner? Är hans hörsel selektiv?
måndag 27 juli 2009
Är ateism en religion?
lördag 25 juli 2009
Vem är galningen Stefan Gustavsson?
Är du en galning om du låter livet går förbi, sittandes och skrapandes lotter -som du betalar för, naturligtvis? Eller är du en galning om du spenderar tiden med att förtjäna ditt uppehälle exempelvis genom kreativitet eller årt arbete?
tisdag 21 juli 2009
gud hör tysta böner lika bra som uttalade
Det påstår sig Torsten Åhman veta i en artikel i Dagen. Jag undrar bara hur han kommit fram till den slutsatsen. Jag är iofs rätt säker på att han har rätt. I alla fall ur det perspektivet att gud inte hör den alls. Eller vänta, antingen hör han dem inte eller så finns han inte. Mitt tips går till alternativ två.
Icke minigolfande leder till folkmord
Jackie Jakubowski skriver i dag i Dagen en relativt balanserad artikel där det faktiskt ges credit för Humanisternas arbete mot förtryck i religionens namn. Men för att platsa i Dagen måste man naturligtvis ändå ta till Nazistreferenser när man pratar om det sekulära (humanistiska?) samhället.
"Men samtidigt är det av vikt att inte glömma att ett sekulariserat samhälle inte är någon garanti för tolerans och fredlig samexistens. Det senaste århundradet har bevittnat två sekulära ideologier - kommunismen och nazismen - i vilkas namn tiotals miljoner liv har släkts."
"I believe that I am acting in accordance with the will of the Almighty Creator: by defending myself against the Jew, I am fighting for the work of the Lord.."
lördag 27 juni 2009
Moder Teresa - en bakåtsträvare
Efter förbundet Humanisternas reklamkampanj "Gud finns not inte" har det tagit hus i helvete bland landets församlade kristenhet. Det är svårt att hålla sig ifrån att släppa taget om sommarens förslappning av hjärnbark och övriga tankeverktyg, varför jag ger debatten mina fem minuter av åsikter.
Om vi börjar från nu, och jobbar oss bakåt, så skriver i dag 12 kristna personligheter i DN som ett svar på de 12 Humanister som publicerade sitt upprop för humanismen under midsommarafton i samma tidning. Rubriken är "Skulle moder Teresa vara bakåtsträvare?". För att börja med ett kort svar på den frågan så är detta - ja, det var hon, i viss mening!
- Moder Teresa tyckte om att vara bland de fattiga. Att det fanns något gott i själva fattigdomen. Hon ansåg att det förde henne närmare himmelriket och var därmed beroende av de fattiga, av rent själviska skäl.
- På hennes hem för de döende i Calcutta gavs "patienterna" inte den smärtlindring de borde fått, inte de mediciner de kunde få för att lindra eller kanske till och med förhindra att de skulle dö. Ett faktum som inte hade med ekonomi att göra.
- Att på hennes hem för de döende i Calcutta användes smutsiga sprutor om och om igen.
- Att "patienter" på samma hem i vissa fall hade kunnat överleva om de hade fått komma till ett riktigt sjukhus?
- Att moder Teresa kallade kallade abort för den största förstöraren av fred på jorden.
- Att moder Teresa ville förbjuda all användning av preventivmedel?
Läs även andra bloggares åsikter om Religion, Moder Teresa, Humanisterna
söndag 21 juni 2009
Näsknäpp på scientologerna
Ges av sydsvenskan idag. För oss som sett de rödklädda värvarna ute på stan i Skåne är det inte en dag för tidig. Jag frågar mig dock: hur länge skall de få sprigna runt i exempelvis Helsingborg utan att Helsingbors Dagblad så mycket som märker av att de står 10 meter utanför deras huvudkontor i centrum?
Läs även andra bloggares åsikter om Religion, scientologerna
torsdag 19 mars 2009
Hur många liv tar han denna gång?
Hur många oskyldiga människors liv kommer påvens senaste resa, med tillhörande uttalanden, att ta? Att katolska kyrkans inställning och maktanspråk gällande människors användande av preventivmedel historien igenon har krävt miljontals människooffer är det nog få som tvekar om. Hur många extra skall vi lägga till på den räkningen efter påvens senaste uttalande om att kondomer förvärrar situationen med Aids i Afrika? Representant för svenska katolska kyrkan ger påven rätt. Skrämmande hur ens verklighetsuppfattning kan styras av blind tro.
– Även om det inte är vår sak att sätta oss till doms över kyrkans regler anser vi att en sådan kommentar är ett hot mot folkhälsan och skyldigheten att skydda mänskligt liv, sade en UD-talesman i Paris.
Läs även andra bloggares åsikter om Religion, Ateism, Katolska kyrkan, kondomer, SSPX, Påven
måndag 9 mars 2009
Den onda katolska kyrkan
Läser en kort notis i Metro nu på morgonen. Min övertgelse blir starkarde. Katolska kyrkan är ond. Av ondo. Elak, och fruktansvärt ur led med tiden. En nioårig brasiliansk flicka har gjort abort av tvillingar efter att ha blivit våldtagen av sin styvfar. Vad gör Vatikanen? Jo, man bannlyser flickan och hennes mor, samtidigt som man förlåter styvfadern. Jag ser att många sitter och läser detta just nu. Kan någon berätta för mig att det inte är så farligt som jag ser det? Kan någon snälla säga till mig att en av de största maktfaktorerna över människors liv världen över inte beter sig som en reguljär skitstövel? Kan någon göra slut på mitt lidande?
Läs även andra bloggares åsikter om Religion, Ateism, Katolska kyrkan, abort, SSPX, Påven
söndag 22 februari 2009
Ella Bohlins självvalda okunnighet
Som en fortstättning på mitt inlägg om kreationisters självvalda okunnighet kan man som kortast notera att Ella Bohlin, utsett till årets förvillare 2005 och tillika riksdagskvinna för KD, skriver att hon inte är kreationist utan politiker. Jag trodde faktiskt man kunde vara både och. Samtidigt kommenterar hon på Newsmill Darwins teori om Jordens uppkomst. Du läst rätt. Darwins teori om Jordens uppkomst. Att hon fortfarande, efter att ha blivit anklagad för att vara kreationist, inte har läst på mer i området är, kanske inte så förvånande. Det verkar vara en slags försvarsmekanism att hålla fast vid missuppfattningar och inte gräva djupare än den egna trons rötter kan förväntas nå.
lördag 24 januari 2009
Lika barn leka bäst?
Påven ämnar alliera sig med den högerextremistiska katolska falangen SSPX, enligt aftonbladet. Förvånande? Inte direkt. Men visst är det bra att man på detta sätt visar sina kort öppet. SSPX har de senaste dagarna uppmärksammats i Sverige för att ha hyrt in sig i svenska kyrkorum och där möjligen predikat sin högerextrema sörja. Om detta skriver bla Dagen.
torsdag 22 januari 2009
Lättare att acceptera sagor än reson
I Köpenhamn och säkerligen många andra städer körs bussar runt med reklam för en sekt vars innersta sanning är att mänskligheten är besatt av rymdvarelser som förvarats i vulkaner under miljontals år, ditplacerade av rymdfursten Xenu. Jag har inte hört någon busschaufför klaga över det. I många städer värden över, exempelvis i Kanada, körs bussar prydda med delar av tusentals år gamla berättelser kring en man som påstås gå på vatten, flyga upp i himlen, väcka döda till liv, hota barn med stening och lite annat. Ingen verkar klaga på det.
tisdag 20 januari 2009
Rätta till det Dagen...
På bussarna i England står det inte att det inte finns någon gud - det står att det troligen inte finns någon gud. De som skriver artiklarna i Dagen ser säkert inte skillnaden, men för de som tror på rationellt tänkande så gör ordet troligen hela skillnaden. Vetenskap är inte absolutistisk. I den mån nu humanisterna i England kan sägas stå på Vetenskapens sida så skulle de aldrig påstå med säkerhet att det inte finns någon gud. Är det en medveten felskrivning av Dagen eller vill man medvetet agitera mot de "fundamentalistiska ateisterna"?