lördag 4 oktober 2008

En pingstvän till rektor

Per Eriksson, före detta medlem av Pingstkyrkan och numera medlem i en församling i samröre med Babtistkyrkan och Evangeliska Frikyrkan är föreslagen som ny rektor för Lunds Universitet rapporterar Sydsvenskan. Lärare på Universitetet protesterar. Med rätta? Vissa hävdar att Per Eriksson bör få chansen att leva upp till fördomarna om pingstvänner. Vilka är då dessa fördomar, och är de fördomar? Är det inte så att man som pingstvän faktiskt ställer upp på tanken om en ung jord, skapad av gud. Att människan är helig och skapad till avbild av gud, inte via en evolutionär process. Kan vi förvänta oss att Per Eriksson inte kommer att påskynda stamcellsforskningen? Jag är rädd för det. Bengt Söderström professor i mikrobiologisk ekologi påpekar att man inte vet om Per har de värderingar det är allmänt känt att pingskyrkan står för. Min fråga är - vilken är anledningen att tro att Per Eriksson inte håller dessa värderingar? Vore inte det mest logiska att han faktiskt, likt pingstkyrkan i stort har en vetenskapsföraktande inställning? Vore inte då det logiska att inte föreslå honom som rektor? Lars Johansson vid Teologiska Högskolan i Örebro skriker i Dagen genast ut "religionsförföljelse - vi har faktiskt religionsfrihet här i landet". Jo, det har vi - men det innebär inte att det är lämpligt att exempelvis anställa en sektledare som förespråkar incest och ritualoffer. Personens åsikter och inställning i sakfrågor (och religion kan väl anses vara en samling åsikter i en stor mängd sakfråor) spelar däremot roll vid tillsättningen av en tjänst som den som rektor vid ett Universitet där fri forskning förespråkas. I artikeln i Dagen utelämnar det faktum att Per vägrar att svara på frågorsom har med stamcellsforskning eller homosexualitet att göra. Hans syn på dessa frågor får vi vänta med att höra svaret på tills han tillträtt sitt ämbete.

Frågan är nog till sist hur möjligt det blir för Per att arbeta på sin post. Minsta lilla agerande som kan tolkas som om han ger mindre resurser eller vikt vid de biologiska institutionerna och hans bakomliggande syfte kommer att ifrågasättas. I slutändand kommer hans förtroende att gå i botten.

Det är även märkligt att religionsfriheten åberopas i detta fall, när Per Erikssons inställning i religiösa frågor definitivt är relevant för hans arbetsuppgifter, samtidigt som tidningen Dagen och dess anhängare försvarar rätten för en kyrka att avskeda eller neka anställning för en ateist som sökt tjänst som kyrkvaktmästare, ett arbete där personens religiösa inställning torde vara högst irrelevant, eller skall vaktmästaren samtidigt arbeta som kurator?

Mer om saken i Sydsvenskan, än mer, och än mer. Lite till faktiskt... Per Erikssons kommentarer, eller avsaknad av hittar du här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

28 kommentarer:

staffanw sa...

Nog blir man lite skrämd av det resonemang du för. Du verkar totalt okunnig om med mesta som har med religion att göra. Att religionsfrihet och yttrandefrihet är inskriven i grundlagen, är väl bara en baggis för dig.
F ö har alla som är kristna samma tro på bibelns ord - därvidlag är det inga skillnader mellan pingstvänner, missionsvänner eller aktiva inom svenska kyrkan.
Skulle rekommendera dels en grundkurs i våra fri- och rättigheter, sedan lite historieläsning kring hur nazisterna i tyskland resonerade - och sedan gärna i en helt gratis kurs i kristen tro, en Alphakurs - och du behöver inte välja en pingstkyrka, det går lika bra inom svenska kyrkan - samma kurs, samma tro. En god utmaning !

JemyM sa...

"staffanw", du är enligt grundlagen fri att vara nazist, men ditt ställningstagande gör dig inte välkommen i många instanser.

Oli Uni sa...

Nu vet jag inte om han VERKLIGEN som aztecerna att jorden skapades av huvudet och axlarna på gudinnan Coatlique? Eller som Inuiterna att en gudalik varelse korputstyrsel skapade jorden. Det kanske är som Bakuba-folket i Afrika tror, att världen spyddes upp av den vita jätten Mbombo.

Oavsett vilken av de gamla myterna han tror på, måste hans första uppgift som rektor självklart vara att GRUNDLIGT förändra det vetenskapliga arbetssättet, eftersom det så länge haft så otroligt, OTROLIGT fel.

Matte sa...

staffanw:

Samma kurs - samma tro? Är det därför olika fraktioner av kristna kyrkor slaktat varandra i tusentals genom åren?

Om man frågar en medlem i Svenska kyrkan (som anser sig vara troende) - menar du alltså att denne person håller med om allt som Ulf Ekman tycker?

Att påstå att alla som kan kallas kristna tror på samma saker, och verkar på samma sätt i sin tro, eftersom de utgår ifrån bibeln, är i mitt sätt att se det att visa en enorm okunskap i ämnet religionssociologi och religionspsykologi. Vem är det som behöver gå en kurs egentligen?

Matte sa...

Staffanw: Att påstå att jag tycker frihet att tro och tycka vad man vill är en baggis - jag har personligen varit med och räddat en person ur fängelse vars enda brott var att han utövat sin kristna tro, så jag tror du är lite fel ute där...

Matte sa...

Precis som staffanw sade - det gör dig inte välkommen eller ens lämplig.

Att ha en kreationist som rektor vid ett av nordeuropas största universitet är helt enkelt inte lämpligt.

pectas sa...

Varför skulle Per Eriksson vilja vara professor och generaldirektör för VINNOVA (som arbetar med att finansiera innovationsforskning) om han var vetenskapsfientlig? Att ta hänsyn till religion i en anställningsprocess är inte bara olämpligt utan synnerligen olagligt. Varför är det ingen som protesterar mot universitetets nuvarande rektor Göran Bexell som är prästvigd?

Sedan är det ju inte rektor som sitter på pengarna. Lunds universitet har faktiskt en styrelse som beslutar om tilldelning och strategier. Per Eriksson har visat att han stödjer och känner universitetet mål och strategi.

staffanw sa...

Bibelns ord är detsamma för alla som är kristna. Det betyder ju självfallet inte att alla tror eller tolkar allt exakt lika . Det finns massor av socialdemokrater eller humanister ellr muslimer och alla tror inte exakt lika i allt - det är väl en självklarhet. Sedan vet väl varken jag eller ni vad Per Eriksson står för. Guilt by association är ju inte en särskilt vetenskaplig inställning.
Sedan, Matte, kul att du måste gå så längt tillbaka i historien för att rättfärdiga dina teser. Svenskarna var ju inte dåliga de heller med Karl XII och Gustav II Adolf, det var mycket slakt då också. Och särskilt kristna var de väl inte. Historien har sina hemskheter att berätta, de kristna har absolut inget att skryta med. Men nog är det intressantare att vara i nuet.

Matte sa...

Långt bak i historien? Nämnde jag ens något specifikt? Nej, det gjorde jag bestämd inte. Du tar saker rakt ur luften. Förresten så har jag själv åkt via Belfast tågstation någon dag innan den sprängdes i luften av de som tror på precis samma bibel som sina moståndare. Inte speciellt långt tillbaka i historien...

Matte sa...

Pectas: Anser du det oväsentligt vad en presumtiv anställd har för åsikter och inställning i sakfrågor som är relevanta för jobbet de söker?

Tycker du det vore fel att neka en sökande till jobbet som rektor på grundvalen av deras medlemskap i någon nynazistisk förening? Tror du vidare att en sådan sökande i praktiken skulle kunna bli anställd? Skulle du stå på barrikaderna och tala för att denne person visst inte skall diskrimineras för sina åsikters skull?

Det är inte tillåtet att diskriminera någon på grund av exempelvis handikapp. Det betyder inte att en blind inte kan nekas jobbet som pilot.

Peter sa...

Det vore väl i så fall värre att ha en socialdmeokrat till rektor eftersom socialister mördat så många?

Frågan är om man inte snarare skulle kräva att rektor är prästvigd. Precis som nuvarande rektorn vid Lunds universitet Göran Bexell.

JemyM sa...

Socialdemokrater är inte socialister utan socialliberaler. Socialdemokrati är inte en absolut/dogmatisk åskådning och gör inte heller några anspråk på naturvetenskap.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jens sa...

"Universitetsstyrelsens ordförande, Allan Larsson, får ett antal frågor per e-post. Han svarar:
- För det första finns det i vår kravprofil inget som säger att man måste vara ateist för att bli rektor vid Universitetet.

- För det andra har Per Eriksson haft förtroende att som rektor leda en högskola och som generaldirektör att leda Vinnova, en stor forskningsfinansiär, och han har gjort det med stor integritet och stor framgång."

Tycker att detta säger mycket. Jämförelsen med en blind som vill bli pilot är lite för enkel, om än tanken är god Matte. Våra åsikter och tankar är mer abstrakta, mer komplexa än ett handikapp som t.ex. blindhet.

OM det stämmer att han har stor integritet osv... så tycker jag att det ska gå före åsikterna i det här fallet. Men visst är det flytande gränser, det kan väl de flesta hålla med om hoppas jag.

Matte sa...

Visst är gränserna flytande. Det minsta man kunde begära är dock att Per öppet deklarerade sina synpunkter exempelvis i homo- och stamcellsfrågan, INNAN han tillträder, något som han uppenbarligen vägrar...

David Winks sa...

Vilka sabla nötter det finns, på Lunds universitet och bland bloggare. Notera att lärarna tyckte att en buddhistisk rektor vore ok, men inte en pingstvän. Som om buddhismen inte har en skapelseberättelse som skiljer sig från evolutionsteorin. Sen har jag inga som helst problem med att en tillträdande rektor får svara på en massa frågor inför anställning, om hbt och annat, men det behöver man inte göra i media. En förutsättning är naturligtvis att man ställer samma krav vid alla liknande anställningar oavsett religiös tillhörighet.

Jens sa...

David pekar på något viktigt här... ja Matte också för den delen... helt plötsligt inser vi att det som stör mest i det här fallet är att Per inte öppet visar vad han tycker. Om vi då tillåter folk att faktiskt inte behöva berätta allt i media, så får vi väl lita till att de som tillsätter tjänsten vet vad de håller på med! Eller hur?

Alternativet är att vi tvingar alla (ej bara religiösa) att öppet svara på frågor i media, annars så tänker vi döma dem på förhand. (Gör vi förresten redan, haha) Inte ens jag skulle vilja svara på alla frågor öppet i media, med risk för att bli felciterad eller missförstådd. Tror inte vi ska rucka på den personliga integriteten för mycket, låter inte som en bra idé.

Matte sa...

Nytt - Per uttalar sig i Sydsvenska i ett öppet brev. Kolla in sydis på nätet... ni hittar det säkert själva :)

Matte sa...

Absolut måste vi i slutändan lita på de som tillsätter tjänsten. MEN, vi vet alla vad som händer om det som alla tänker... inte kommer ut i det öppan... då blir det lätt lite konspirationstänkande över det hela. Så som jag ser det blir det svårt för Per att hålla sina verkliga åsikter för sig själv utan att vissa kommer att titta snett på honom. Samtidigt inser jag att även om han påstår att han tror på att människan tillkommit via evolution ej guidad av gud, och att homosexualitet inte är synd, så... undrar jag om jag kommer att tro honom. På så vis kan han inte riktigt vinna, vinna allas förtroende iaf... om han samtidigt är kvar som medlem i församlingar där man faktiskt i gemen anser ovanstående.... lurigt det här.

Bengt Malmgren sa...

Kvalificerat nonsens du skriver. Att Per Eriksson är kristen har inga som helst negativa implikationer för att inneha en rektorstjänst och göra ett bra jobb vid Lunds universitet vars grundvärderingar han delar.

Matte sa...

Bengt: Du verkar ha hårda bevis för dina absoluta påståenden. Kan du redovisa dessa?

För övrigt är det du skriver på din blogg kvalificerat nonsens, och det har jag belägg för. Exempelvis här: http://www.nytimes.com/2008/05/17/science/17einsteinw.html?partner=rssnyt&emc=rss

Hur du får ihop det med att Einstein skulle vara en "Varmt Gudstroende människa" det är för mig en gåta.

Matte sa...

Postade följande till Bengts blogg...

...och så finns det de som påstår att kristendomens historiska motstånd till att ifrågasätta saker och ting har hindrat utvecklingen med något hundratal år. Ta exempelvis den kristna kyrkans adaption av Aristoteles fullständigt felaktiga fysik som med kyrkans hjälp överlevde över tusen år trots att den kan motbevisas i en handvändning.

Sen är det för övrigt djupt spekulativt att försöka länka ihop dina minnen av diskuterande nobelpristagare med tanken på Intelligent Design. "Andra sade så här" - säger du i texten ovan. Var det alltså flera som sade så? Konstigt sammanträffande i så fall. Vilka var det som sade så? Har du någon källa för dina påståenden eller kommer det direkt ur ditt huvud?

För övrigt är det du skriver på din blogg kvalificerat nonsens, och det har jag belägg för. Exempelvis här: http://www.nytimes.com/2008/05/17/science/17einsteinw.html?partner=rssnyt&emc=rss

Hur du får ihop det med att Einstein skulle vara en "Varmt Gudstroende människa" det är för mig en gåta.

Matte sa...

För övrigt kan jag direkt motbevisa dina absoluta påståenden Bengt. Är du intresserad?

Bengt Malmgren sa...

Till Matte: Tack för ditt engagemang. Jag har svarat på min blogg. Se kommentarer till posten
"Gudstro drivkraft bakom vetenskapliga genombrott."
mvh
Bengt Malmgren

Jens sa...

Jesus Kristus i himlen... det är väl inte svårt att se att en kristen KAN ha en skapargud i rockärmen som får vetenskapen att se dålig ut. Men det kan lika gärna vara så att en kristen tänker att det finns en skapargud/medvetande/intelligens/whatever som satte igång allting och sen lämnade evolutionen ifred.

Hur många olika kristna tolkningar finns det av bibelns skapelseberättelse?? MÅNGA!

Anonym sa...

Bevare oss för de fördomar som kristna i allmänhet och pingstvänner i synnerhet har om vetenskap. För vi som "tror" på vetenskapen är ju tack och lov helt befriade från förutfattade meningar och gör aldrig grova generaliseringar.
Nu visar det sig att mycket av debatten är en tidningsanka. Anledningen till de missnöjda lärarna var att majoriteten av de som suttit med i den s.k. hörandeförsamlingen förordat en annan sökande, men återigen har tredje statsmakten lyckats med att flytta fokus. Sen kan man ju tycka vad man vill om kommentarer som vissa av lärarna lämnat. Jag undrar vad de skulle fått för epitet om de protesterat mot en "troende muslim".

Anonym sa...

Intressant text; http://koti.phnet.fi/petripaavola/evolutiontheoryerror.html

Mattias Davidsson sa...

Intressant hur så? vad tycker du är intressant med texten?