fredag 28 mars 2008

Fitna - The movie

Håller på och tittar igenom filmen. Naturligtvis har man rätt att göra en sådan här film. Naturligtvis kan man göra en sådan film med olika bakomliggande motiv. Filmmakaren verkar vara en smått läskig brunskjorta. Det betyder inte att det han säger inte är tänkvärt eller innehåller ett uns av sanning. Alla muslimer är inte och kommer aldrig att bli självmordsbombare. Det är sant. Men enligt en undersökning så kan uppemot 20% av den Turkiska muslimska befolkning tycka att det åtminstone ibland kan vara berättigat med självmordsattacker för att försvara Islam. Jag har sett liknande siffror gällande Storbritannien. Om man inte ser detta som ett problem, och om man inte förstår att religionen faktiskt har med dessa siffror att göra (det är ju trots allt religionen de säger sig vilja försvara), då är man i mina ögon naiv. Återkommer eventuellt när jag sett igenom hela filmen.

Läskig var den. Visst handlar det om, till viss del förvrängd, skrämselpropaganda. En del klipp känns dessutom helt irrelevanta, som tidningsartikeln där det stod att "skola stänger på muslims helgdag". Det är väl ingen som klagar på att skolan är stängd under juldagen. Själv tycker jag det är trevligt med lite lov ibland. Rimligen borde man om antalet muslimska elever ökar även ha ledigt på muslimska lovdagar. Alterntivet är naturligtvis att plocka bort de religiöst baserade helgdagarna och ersätta dem med nya, av folket framröstade helgdagar.

PS. Det finns, inte så förvånande kanske, en hel hög med puckade högerextremister som bloggar om det här ämnet och lägger det till högen av "ut med de jävlarna" argumenten som de letar efter, och hittar, var helst de vill, eftersom de vill. Jag har ingen sådan hög.

Svenska dagbladet skriver om filmen
här, och här. DN tar upp tråden här.

Andra bloggare om , , , .

1 kommentarer:

Anonym sa...

Brunskjorta? Du måste vara förvirrad. Filmen tar ju judar och homosexeulla i försvar.