torsdag 19 mars 2009

Hur många liv tar han denna gång?

Hur många oskyldiga människors liv kommer påvens senaste resa, med tillhörande uttalanden, att ta? Att katolska kyrkans inställning och maktanspråk gällande människors användande av preventivmedel historien igenon har krävt miljontals människooffer är det nog få som tvekar om. Hur många extra skall vi lägga till på den räkningen efter påvens senaste uttalande om att kondomer förvärrar situationen med Aids i Afrika? Representant för svenska katolska kyrkan ger påven rätt. Skrämmande hur ens verklighetsuppfattning kan styras av blind tro. 


En UD-talesman i Paris säger:

– Även om det inte är vår sak att sätta oss till doms över kyrkans regler anser vi att en sådan kommentar är ett hot mot folkhälsan och skyldigheten att skydda mänskligt liv, sade en UD-talesman i Paris.

Min kommentar är att, jo vi kan visst moraliskt döma ut katolska kyrkan och dess trosbaserade vansinniga beteende. Skäms! Påven förvärrar Aids-problematiken i Afrika. Det är solklart. 

Dagen passar på att skriva om påvens klädsmak.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju bra att han hjälper till utrotningen av alla svarta...

Matte sa...

antar att det var en ironisk kommentar av något slag...

amac sa...

mm, sjukt naivt av honom att tro något sådant. Äldst vet inte alltid bäst, och katolska kyrkan borde tänka om.

Bengt Malmgren sa...

Ju mera man tänker på det, ju mera absurt klingar kritiken från alla er som kritiserar påvens och Katolska kyrkans syn på att kondomer inte räcker för att bekämpa AIDS, utan att det också behövs en betoning av avhållsamhet och fasta relationer. Det är uppenbart att kondomer inte är svaret, vissa länder i Afrika är bombade med kondomer, men hiv-epidemin progredierar ändå, och se bara på Sverige: Inte finns det många som tar intryck av vad påven säger här, det finns obegränsad tillgång till kondomer samt propaganda för dess användning. - Ändå har vi stora problem med könssjukdomar som klamydia och aborterna särskilt bland unga når nya höjder. Tur att vi inte har en hiv-epidemi i Sverige, då skulle vi vara illa ute. Det är inte Katolska kyrkan som skall anklagas på att ha tusentals liv på sitt samvete för att "förbjuda kondomer" (vilket man inte gör), utan den anklagelsen faller tillbaka på alla som ensidigt propagerar för kondomanvändning på bekostnad av en humant förankrad helhetssyn på sexualiteten som också innefattar att beakta farorna, samt betonar värdet också av avhållsamhet och trohet.

Vetenskapliga fakta ger påven rätt.
Se t.ex. här: http://www.katolsktfonster.se/forum/blogs/14597.aspx
I övrigt har jag skrivit ganska mycket om ämnet på min blogg.

Matte sa...

Bengt - vad Påven sa var att kondomer FÖRVÄRRAR situationen, inte att kondomer inte var hela lösningen.

Jag hoppas du ser skillnaden...

Jag hoppas att du känner till WHO's syn på det hela (se tex: http://dn.se/nyheter/varlden/hard-kritik-mot-pavens-syn-pa-kondomer-1.824548)

Jag hoppas du inser att den länk du hänvisar till inte kan anses vara objektiv, att man där, av uppenbara skäl väljer ut det fåtal uttalanden som på något sätt kan tänkas ge stöd för kyrkans syn på promiskuitet och preventivmedel.

Att ta upp sverige som jämförelse känns relativt plumpt. Visst använder färre ungomdar kondomer i dag i Sverige än för tex 10 år sedan. Detta beror naturligtvis delvis på det faktum att HIV har en väldigt liten utspridning, att man gör en riskanalys. Vilket leder till en ökad spridning av de mindre allvarliga sjukdomarna... Återkommer.

Matte sa...

Att du påstår att katolska kyrkan inte har någon del i att människor dör i Afrika är i det närmaste oförskämt. Vem förespråkar ensidigt för kondomanvändning?

Bengt Malmgren sa...

Matte! Jag tycker WHO och andra som kritiserar påven övertolkar det han sagt om man menar att han sagt att kondomer alltid förvärrar. Det finns risk att det förvärrar, däri har påven rätt, det finns vetenskapliga analyser av detta.

Läs vad UNAIDS skriver om HIV-skydd:

"How can you limit your risk of getting HIV through sex?
􀂃 Abstain from sex
􀂃 Remain faithful in a relationship with an uninfected equally faithful partner with no
other risk behaviour
􀂃 Practice only non-penetrative sex
􀂃 Use male or female condoms correctly each time you have sex
In addition to the above, you can further reduce the risk of HIV infection through sex?
􀂃 Delay the age you begin to have sexual relations
􀂃 Reduce the number of sexual partners you have
􀂃 Get tested and treated for sexually transmitted infections (STIs)"

- Jag tycker det är ungefär vad påven säger.

Det stämmer inte som DN skriver i slutet av artikeln att "Katolska kyrkan motsätter sig generellt bruk av preventivmedel och även i kampen mot aids och hiv". Det är vanligt att katolska hjälparbetare tillråder och delar ut kondomer i vissa lägen.

Kraxpelax sa...

Sakta i backarna. Var inte fördomsfull och dogmatisk. Vi som själva är troende och har praktisk erfarenhet av hur det är kan kanske också ha ett och annat av intresse att säga.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/14/andlighet-och-ekonomi

Dessutom vill jag biträda Bengt Malmgrens inlägg. Man skall undersöka sakerna, och veta vad man talar om.

- Peter Ingestad, Solna