torsdag 22 januari 2009

Lättare att acceptera sagor än reson

I Köpenhamn och säkerligen många andra städer körs bussar runt med reklam för en sekt vars innersta sanning är att mänskligheten är besatt av rymdvarelser som förvarats i vulkaner under miljontals år, ditplacerade av rymdfursten Xenu. Jag har inte hört någon busschaufför klaga över det. I många städer värden över, exempelvis i Kanada, körs bussar prydda med delar av tusentals år gamla berättelser kring en man som påstås gå på vatten, flyga upp i himlen, väcka döda till liv, hota barn med stening och lite annat. Ingen verkar klaga på det.


Om man däremot påpekar att det inte finns någon rationell anledning att tro att det verkligen finns någon gudomlig varelse såsom de heliga skrifterna världen över beskriver denne, då blir det stopp. 

I alla fall i Genua.

11 kommentarer:

Pekka sa...

På tal om sagor:
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=162102

annipanni sa...

Jag tror att det där med Xenu inte tas på lika stort allvar, eftersom det inte är en utbredd "religion" eller tro. Medans Gud är något som många tror på, och då vill man inte ta del av andras förnekande av det. Jag ser inget fel i det.

annipanni sa...

och efter att ha läst en del inlägg i din blogg, så förstår jag inte varför du kallar den "om religion". Visst, den handlar om religion, men din åsikt om att religion är något dåligt som vi klarar oss bättre utan, och att kristna är intelligensbefriade människor som tror att de är bättre än alla andra. Skulle snarare vilja att du skrev det ur olika perspektiv, för bloggen borde heta "min syn på religion". Annars tycker jag att du kommer med bra argument och verkar vara påläst, ett + för det.

Matte sa...

Tja, det handlar om just religion. Tyckte det var ett bra namn. Och att det är min syn på religion, det är förstårs självklart eftersom det är min blogg. Menar du att jag måste vara objektiv på min egen blogg? Skulle du kräva detsamma av en socialdemokratisk blogg? Varför skulle jag vilja skriva ur olika pespektiv?

Matte sa...

Vad är det du inte "ser något fel i", annipanni i ditt inlägg 18:16?

Robin Bolinsson sa...

Jag har följt den här bloggen ganska länge, och även skrivit några få inlägg i den, ändå har jag aldrig någonsin sett Matte uttala sig om att kristna är "intelligensbefriade människor som tror att de är bättre än andra". Btw, denna blogg behandlar flera religioner, inte bara kristendomen.

annipanni sa...

jag ser inget fel i att avstå från att köra bussen som bär ett budskap man inte står för själv, som förnekar den Gud man tror på.

annipanni sa...

Robin:

"På frågan "Jag är en apa - är du det?" Svarar biskopen: "Nej, jag är speciell, jag är skapad till Guds avbild av Guds uppfinningsrikedom". Här ger han exempel på vad jag mer och mer ser hos fundamentalistiskt troende, nämligen uppfattningen om att vara förmer än andra" ett exempel. Och ja, jag vet att han inte bara skriver om kristendomen.

Matte sa...

Anser du det vara något fel i att ge en sådan chaufför sparken? Eller är det ok att med fötterna rösta bort åsikter man inte tycker om, som man inte ens behöver stå för i jobbet?

annipanni sa...

Jag tycker det är okej att sparka honom, eftersom han vägrar göra sitt jobb. Men jag tycker det är starkt av honom att stå så för sin åsikt.

Matte sa...

Om jag minns rätt så är ju problemet att han inte blev sparkad, utan snarare att bussbolaget i Genua gav upp och censurerade reklamen.

Vilket jag anser vara ett problem.