lördag 24 januari 2009

Lika barn leka bäst?

Påven ämnar alliera sig med den högerextremistiska katolska falangen SSPX, enligt aftonbladet. Förvånande? Inte direkt. Men visst är det bra att man på detta sätt visar sina kort öppet. SSPX har de senaste dagarna uppmärksammats i Sverige för att ha hyrt in sig i svenska kyrkorum och där möjligen predikat sin högerextrema sörja. Om detta skriver bla Dagen


Uppdatering tisdag 27 januari

Idag tystar påven ner sin trosfrände och ber honom att inte uttala sig om frågor som behandlar politik eller historiska skeenden. En så kallad repropand. Spel för galleriet. Skyffla under mattan. Det handlar om att tysta ner uttalade åsikter, inte om att ändra på dessa åsikter eller kräva någon slags vett, etik eller moral hos de egna leden. Aftonbladet skriver om det här. Och SVT här. Svenska FN-förbundet talar klarspråk på Dagen.  Att häva ett förbud som släpper fram mörkerkrafter inom katolska kyrkan kan inte ses som annat än suspekt. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Sanct Clemens sa...

Det är inte pga främlingsfientlighet som Påven vill välkommna SSPX, alla människor är välkomna att bli medlemmar i Den Katolska Kyrkan. Men den Katolska Kyrkan står INTE för främlingsfientlighet, rasism, tvångskonvertering, kvinnoförtryck, våld i religionens namn, avrättning av "otrogna", diskriminering av oliktänkande och människor med olika sexuella läggningar.
Det som förenar SSPX med den Katolska Kyrkan är en gemensam Tradition och önskan att alla människor ska omfattas av Sanningen.
Snarare borde det vara tänligen lätt för den som inte har huvudet i sanden att se att den Katolska Kyrkan värnar om alla människors rätt till liv, hälsa och frihet.

Matte sa...

Alla människor? Är kvinnor välkomna i SSPX? Kan en Kvinna bli påve? Eller kardinal? Hur många människor har dött på grund av katolska kyrkans inställning i preventivmedelsfrågan?

Om man vill att människor skall omfattas av sanningen - varför far man exempelvis med lögn, och med det menar jag bevisade lögner, i preventivmedelsfrågor?

Varför är sanningen något som inte går att bevisa i katolska kyrkans värld? Varför är den något som just KT tjänar på?