lördag 27 juni 2009

Moder Teresa - en bakåtsträvare

Efter förbundet Humanisternas reklamkampanj "Gud finns not inte" har det tagit hus i helvete bland landets församlade kristenhet. Det är svårt att hålla sig ifrån att släppa taget om sommarens förslappning av hjärnbark och övriga tankeverktyg, varför jag ger debatten mina fem minuter av åsikter.

Om vi börjar från nu, och jobbar oss bakåt, så skriver i dag 12 kristna personligheter i DN som ett svar på de 12 Humanister som publicerade sitt upprop för humanismen under midsommarafton i samma tidning. Rubriken är "Skulle moder Teresa vara bakåtsträvare?". För att börja med ett kort svar på den frågan så är detta - ja, det var hon, i viss mening!


Visste du följande om moder Teresa?

  • Moder Teresa tyckte om att vara bland de fattiga. Att det fanns något gott i själva fattigdomen. Hon ansåg att det förde henne närmare himmelriket och var därmed beroende av de fattiga, av rent själviska skäl.
  • På hennes hem för de döende i Calcutta gavs "patienterna" inte den smärtlindring de borde fått, inte de mediciner de kunde få för att lindra eller kanske till och med förhindra att de skulle dö. Ett faktum som inte hade med ekonomi att göra.
  • Att på hennes hem för de döende i Calcutta användes smutsiga sprutor om och om igen.
  • Att "patienter" på samma hem i vissa fall hade kunnat överleva om de hade fått komma till ett riktigt sjukhus?
  • Att moder Teresa kallade kallade abort för den största förstöraren av fred på jorden.
  • Att moder Teresa ville förbjuda all användning av preventivmedel?
Jag frågar mig - hur framåt eller bakåt på en skala av strävande vill de tolv kristna kalla ovanstående?

To be continued... Bla gällande Dagens artikel idag, och den fåniga åsikten att ateism skulle vara en religion likt kristendomen eller Islam som framförts både en och två gånger samt avfärdats i dagarna.Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Maja sa...

*s* Jaså, har det "avfärdats i dagarna"? Jamen dåså, då är vi väl klara med livsåskådningsfrågor nu då.

Axel sa...

Matte: Vad är egentligen en "bakåtsträvare"? Ordet definieras varken av DN eller av dig. Ditt inlägg förutsätter att du själv har en mycket klar bild av vilket håll som är "framåt" och vilka värderingar som en människa ska omfatta för att passa in i ett modernt samhälle. Det skulle vara intressant att höra dig utveckla din syn lite närmare.

Eftersom du särskilt nämner aborter i ditt inlägg är jag speciellt nyfiken på vad som får dig att anse att just aborter skulle vara "framåt" och vilka värderingar som ligger till grund för ditt ställningstagande. Att du inte anser att principen om livets okränkbarhet väger tyngst i denna fråga är är ju givet i sammanhanget, så jag vill gärna veta vad det är för värden som du och andra "framåtsträvande" personer anser väger tyngre än livets okränkbarhet.

Matte sa...

Maja: Avfärdats och avfärdats. Det var liksom inte hela livsåskådningspaketet som jag menar avfärdats. Däremot är det rätt lätt att demonstrera att ateism inte kan kallas för en religion, eller ens en livsåskådning. Se artikeln jag länkar till för ett exempel på en sådan argumentation.

Anneli sa...

Jag har frågat ett antal ateister, varför de anser att deras TRO att det inte finns någon gud, skulle vara en livsåskådning, medan teisternas TRO att det finns gud/ar skulle vara en religion, men aldrig fått något nöjaktigt svar.

Jag är säker på att de flesta ateister precis som de flesta ljumma teister enbart har en livsåskådning.

Men när sekter som "humanisterna" går ut aggressivt missionerande mot kristendomen, i synnerhet svenska kyrkan, men avstår av PK-skäl att trakassera övriga religioner så beter de sig exakt som alla andra sekter. Deras barn får inte besudlas av att behöva gå in i en helgedom där främmande avgudar dyrkas, endast deras egen tro bör ligga till grundval för skolans undervisning och deras tro bör vara statsreligion.

De vill alltså avskaffa vårt sekulära samhälle som vi med sådan möda byggt upp.

Det skall bli intressant att se vem som vinner striden de eller muslimerna (som Sturmark o hans larljungar inte vågar angripa)

Matte sa...

Mycket goja har man ju hört i sina dagar...