lördag 13 september 2008

Universums begynnelse och CERN

Dagen har skrivit några inlägg om CERN som snart kör igån LHC med tillhörande detektorer med full kraft. Än så länge har man testkört systemet under lägre energier. Sökandet efter Higgs-partikeln och återskapandet av omständigheterna bråkdelarna av en sekund efter Big Bang väcker naturligtvis många existensiella tankar till liv. Så även hos Dagen och många andra kristan.

Frågan är om Tomas Lindblad, professor vid LTH, blev felciterad i denna artikel när han säger att "jag tror inte det är meningen att vi skall få reda på huruvida Gud existerar eller inte". Menar Tomas verkligen att det finns någon "mening" bakomliggande denna fråga? Om något uttrycks ha mening så måste någon ha insupit mening i motsvarande företeelse. Vem skulle ingjutit denna mening? Antingen så är Tomas kristen, eller så är han felciterad, eller så tänkte han sig inte för kring vad han sa.

Som svar på frågan huruvida de forskare som påstår att jorden kommer att gå under då LHC körs igång verkligen ha fel, svarar Ulf Danielsson här helt riktigt att: "- Bara för att man har en professorstitel så behöver det inte innebära att man har alla flingor i paketet".

En diskussion mellan fysikern Brian Cox och en företrädare för Katedralen i Guilford kring ämnet vetenskap och religion kan du hitta här. Fullständigt tomma ord, fulla av tomt ekande metaforer, ifrån en kristen som skalat bort allt det otrevliga med religionen och lämnas med en tro utan fundamentala skrifter eller argument för dess rätt och riktighet, är vad jag hör. Brian gör bra ifrån sig. Trevlig lyssning.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Han måste väl inte vara kristen för att påstå det? Eller felciterad? Eller ens ha sagt fel för delen. Heh, isåfall kan han lika gärna vara muslim. Eller Gnostiker. Nej, jag är med på noterna: Det här försöket går bortom sådana funderingar och håller sig till det rent diagnostiskt mätbara... "vad händer?" ungefär och vad som än händer kommer vi inget veta om Gud finns eller ej efteråt.